آجاک - acak آینده پژوهی
پژوهشگران تبریزی بررسی كردند؛

آلودگی گوشت های گوساله و مرغ به باكتری های مقاوم

آلودگی گوشت های گوساله و مرغ به باكتری های مقاوم

آجاك: نتایج یك مطالعه نشان داد كه 25 درصد از نمونه های گوشت گوساله و مرغ بررسی شده آلوده به باكتری «استافیلوكوكوس اورئوس» بودند و باكتری های جداشده از این نمونه ها به نسبت های مختلف در مقابل آنتی بیوتیك ها مقاوم بودند.


به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، باکتری «استافیلوکوکوس اورئوس»؛ یکی از پاتوژن های مهم منتقله از غذا است و از شایع ترین علت های مسمومیت غذایی به شمار می آید. این باکتری در خیلی از کشورها بعنوان سومین عامل بروز بیماریهای غذایی شناخته شده است. شیر، فرآورده های شیری و گوشت همچون غذاهایی هستند که می توانند با آلوده شدن به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس موجب مسمومیت شوند. این باکتری در دمای اتاق به سرعت تکثیر می شود و نوعی سم ترشح می کند که به حرارت مقاوم است. مصرف غذاهای آلوده به این سم (توکسین) موجب ایجاد مسمومیت غذایی می شود.
در دهه های اخیر استفاده گسترده از آنتی بیوتیک ها، موجب به وجود آمدن سویه هایی از باکتری شده که نسبت به داروها مقاوم هستند. باکتری استافیلوکوکوس اورئوس می تواند در وضعیت محیطی مختلف تطابق پیدا کند و به سرعت به حدودا تمام آنتی بیوتیک ها مقاوم می شود.
شناسایی سویه های باکتری ها برای پیدا کردن نحوه انتشار آنها، یافتن منبع احتمالی عفونت ها و شناسایی تیپ های غالب موجود، اهمیت زیادی دارد. باتوجه به این که گوشت و محصولات گوشتی بعنوان مخازن مهم استافیلوکوکوس اورئوس شناخته می شوند و در گسترش شیوع این باکتری دخیل هستند، پژوهشگران به بررسی میزان آلودگی نمونه های گوشت به این باکتری پرداختند و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آنرا تعیین کردند.
«سمانه فرهمند»، «مهری هائیلی» ؛ پژوهشگران زیست شناسی جانوری دانشکده علوم طبیعی دانشگاه تبریز، به همراه «داوود دربان ساروخیل» از گروه میکروب شناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران در این مطالعه مشارکت داشتند.
برای انجام این پژوهش، در یک بازه زمانی هفت ماهه ۶۰ نمونه گوشت گوساله و مرغ خام از فروشگاه های گوشت سطح شهر تبریز جمع آوری شده و به آزمایشگاه منتقل شدند. این نمونه ها از نظر آلودگی به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بررسی گردید، سپس سویه های مختلف باکتری مقاوم به آنتی بیوتیک متی سیلین شناسایی شد و تیپ های مختلف این باکتری بوسیله تست PCR مورد بررسی قرار گرفت.
با بررسی میکروسکوپی و تست های مختلف، ۱۵ جدایه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس شناسایی شد. نزدیک به ۲۸ درصد از نمونه های گوشت مرغ و حدود ۲۴ درصد نمونه های گوشت گوساله به این باکتری آلوده بودند.
آزمایش تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی این باکتری های جداشده نشان داد که تمامی آنها به آنتی بیوتیک های «ایمی پتم»، «تایگی سایکلین» و «سفتارولین» حساس بودند و در مقابل همه آنها نسبت به «آمپی سیلین» مقاوم بودند. همین طور این باکتری ها نسبت به آنتی بیوتیک های «سفوکسیتین»، «کوئینولون ها» و «سولفامتوکسازول-تری منوپریم» به میزان های مختلف مقاوم بودند.
بررسی های این مطالعه نشان داد که ۱۰ درصد از باکتری های گوشت گوساله و ۲۰ درصد از نمونه های گوشت مرغ، نسبت به آنتی بیوتیک «متی سیلین» مقاوم هستند. این آنتی بیوتیک در گذشته در عفونت های ناشی از باکتری های استافیلوکوک که به پنی سیلین مقاوم بودند، به کار می رفته ولی هم اکنون برای تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی باکتری ها استفاده می شود.
آلودگی باکتریایی گوشت ها می تواند درون زاد و از باکتری های فلور نرمال خود حیوان باشند و یا این که بوسیله محیط و افرادی که در فرآوری و حمل گوشت از کشتارگاه تا مراکز فروش نقش دارند، ارتباط داشته باشد. با بررسی تیپ های مولکولی مشاهده شده در این نمونه ها مشخص شد، غالب تیپ های مولکولی شناسایی شده با عفونت های انسانی مرتبط می باشد. این مساله نشان میدهد که آلودگی ها احیانا منشا انسانی داشته و در نتیجه پتانسیل بیماری زایی برای انسان را دارد.
پژوهشگران این مطالعه درباب نتایج به دست آمده می گویند: «باید کنترل مناسبی بر میزان مصرف آنتی بیوتیک ها در حیوانات با کاربرد غذایی و بهداشت مواد غذایی در مراحل مختلف تهیه آنها از پرورش دام، کشتارگاه، بسته بندی و... صورت گیرد تا از پیدایش و انتقال باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک ها جلوگیری شود».
نتایج این مطالعه مهرماه ۱۳۹۹ به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «تعیین تیپ های مولکولی و الگوهای مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از نمونه های گوشت گوساله و مرغ خام» در مجله میکروب شناسی پزشکی ایران انتشار یافته است.




منبع:

1399/08/19
14:55:08
5.0 /5
903
تگها: پزشكی , پژوهش , كاربر , محصولات
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
آجاک : آینده پژوهی