آجاک - acak آینده پژوهی

شگفتی اخترشناسان از درخشش حلقه اینشتین در فضا

شگفتی اخترشناسان از درخشش حلقه اینشتین در فضا

به گزارش آجاک، اخترشناسان با بهره گیری از داده های جمع آوری شده توسط تلسکوپ فضایی اقلیدس آژانس فضایی اروپا، حلقه ای کامل از نور دورتادور کهکشان اِن جی سی 6505 کشف کردند؛ این پدیده بعنوان «حلقه اینشتین» نامیده می شود.



به گزارش گروه علمی ایرنا، وبگاه لایو سایِنس در گزارشی آورده است:

اخترشناسان در اطراف کهکشانی که فقط ۵۹۰ میلیون سال نوری از ما فاصله دارد، نمونه ای خیره کننده از یکی از نادرترین پدیده های آسمان را کشف کرده اند: حلقه ای کامل از نور.

این پدیده به عنوان حلقه اینشتین شناخته می شود و برمبنای داده های جمع آوری شده توسط تلسکوپ فضایی اقلیدس آژانس فضایی اروپا، کهکشان اِن جی سی ۶۵۰۵ (NGC ۶۵۰۵) را احاطه کرده است. با آنکه قبلاً نیز چنین حلقه هایی کشف شده بود، باز هم نمونه ای تا این حد کامل، نادر است.
تصویر ثبت شده تلسکوپ اقلیدس از کهکشان اِن جی سی ۶۵۰۵


حلقه اینشتین عبارت است از تغییر شکل نور رسیده از یک منبع (مثل کهکشان یا ستاره) به یک حلقه، که از هم گرایی گرانشی نور منبع ازطریق یک جرم بسیار بزرگ (مانند یک کهکشان دیگر یا سیاه چاله) ناشی می شود. این پدیده وقتی روی می دهد که منبع، عدسی گرانشی و ناظر، هر سه در یک خط قرار بگیرند.

کانر اُریوردان (Conor O'Riordan)، اخترشناس مؤسسه اخترفیزیک ماکس پلانک در آلمان، می گوید: حلقه اینشتین نمونه ای از عدسی گرانشی قوی است. همه لنزهای قوی ویژه هستند؛ برای اینکه بسیار نادر و از نظر علمی بسیار مفید هستند. این حلقه بسیار ویژه است؛ برای اینکه به زمین بسیار نزدیک است و هم راستایی، سبب شده بسیار زیبا باشد.


حلقه اینشتین در اطراف کهکشان اِن جی سی ۶۵۰۵


درباره حلقه اینشتین که بتازگی کشف شده باید گفت، نوری که مانند حلقه، کهکشان اِن جی سی ۶۵۰۵ را، که در فاصله نزدیکی به زمین قرار دارد، احاطه کرده است متعلق به کهکشانی است که در فاصله ای دورتر از زمین یعنی فاصله ۴.۴۲ میلیارد سال نوری از آن قرار دارد و خمیدگی فضا-زمان، نور آنرا در اطراف کهکشان اِن جی سی ۶۵۰۵ منحرف کرده است. هم راستایی اجرام آسمانی شگفتی آفرین بوده است: اجرام آسمانی به شکلی در یک راستا قرار گرفته اند که نور کهکشانی که فاصله بسیاری با زمین دارد، بصورت یک حلقه کامل کشیده می شود.
نموداری که عدسی گرانشی را توضیح می دهد
پژوهشگران پیشنهاد می کنند این جرم آسمانی، که هنوز نامگذاری نشده است، به افتخار برونو آلتیه ری (Bruno Altieri)، ستاره شناس آژانس فضایی اروپا که آنرا در داده های مرحله آزمایشی تلسکوپ فضایی اقلیدس در سال ۲۰۲۳ میلادی کشف کرد، «عدسی آلتیه ری» نامیده شود.



منبع:

1403/11/23
11:49:56
0.0 /5
16
تگها: پژوهش
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
آجاک : آینده پژوهی