آجاک - acak آینده پژوهی
با تلاش دانش بنیان ها محقق شد؛

رفع نیاز پالایشگاه های نفت و گاز با بومی سازی حسگر سطح سنج

رفع نیاز پالایشگاه های نفت و گاز با بومی سازی حسگر سطح سنج

آجاک: متخصصان یک شرکت دانش بنیان موفق به مهندسی معکوس و بومی سازی حسگر سطح سنج، از تجهیزات کلیدی مورد نیاز صنعت نفت و گاز شدند.



به گزارش آجاک به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، منیره پارسا مدیرعامل شرکت شاهراه مکاترونیک پارس در مورد محصولات این شرکت و کاربرد آنها اظهار داشت: ما در شرکتی فعال در حوزه نفت و گاز، مبادرت به مهندسی معکوس یکی از تجهیزات کلیدی این صنعت کردیم. این محصول از سال ۱۳۹۴ به علت تحریم ها با مشکل تأمین روبرو شده بود و نمونه داخلی آن هم به علت پیچیدگی های محاسباتی و عدم وجود دانش فنی کافی، تولید نمی شد. معادلات پیچیده ای که در طراحی این تجهیز به کار رفته بود، ترکیب چندین پارامتر مختلف را برای دستیابی به یک نتیجه نهایی ضروری می کرد. ما با اتکا به دانش و تخصص تیممان، موفق به کشف و حل این معادلات شدیم.
وی تصریح کرد: این تجهیز، حسگر سطح سنج است که به روش غوطه وری و با استفاده از ترگ تیوب عمل می کند. روش غوطه گری بعنوان یکی از روش های اندازه گیری ارتفاع سیال بر خلاف مدل شناوری، پیچیدگی زیادی دارد ولی حساسیت پایین آن نسبت به چگالی و عدم تأثیر پذیری از بخارات سیال سبب شده که جزو روشهای پر کاربرد در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی باشد. حسگر غوطه وری ساخته شده توسط شاهراه مکاترونیک پارس با عنایت به موارد فوق بازار و کاربرد مناسبی دارد.
پارسا با بیان اینکه این محصول که برای نخستین بار در کشور ساخته شده هم اکنون در پالایشگاه ها، پتروشیمی ها و سایر صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد، عنوان کرد: هدف اصلی ما از انجام این پروژه، نیل به یک هدف بلندمدت بود: بومی سازی تجهیزات و دستگاههای پزشکی و نفت و گاز. پیش از این پروژه، سابقه فعالیت در زمینه مهندسی معکوس تجهیزات پزشکی را داشتیم. در این پروژه ها، بعد از مهندسی معکوس، طرح را به مشتریان می فروختیم و نمونه ای از دستگاه را برای آنها می ساختیم. با مهندسی معکوس این تجهیز نفت و گاز، گامی فراتر از فعالیتهای قبلی خود برداشتیم.
هدف ما از انجام این پروژه، ایجاد فضایی بود که در آن، نوآوران و فناوران، به جای فروش ایده های خود به واسطه ها، بتوانند خود رأساً مبادرت به تولید و عرضه محصولاتشان کنند.
وی خاطرنشان کرد: با بومی سازی این تجهیزات، نه تنها از خروج ارز از کشور جلوگیری می شود، بلکه زمینه اشتغالزایی برای جوانان متخصص ایرانی هم فراهم خواهد شد. منطقه پارس جنوبی با خیل عظیم کارکنان خلاق و با عنایت به سهم ۵۰ درصدی آن در بودجه کشور، نمونه بارزی از این نقیصه در زنجیره ارزش است. باوجود وجود منابع مالی سرشار، احتیاج به تجهیزات پیشرفته و خیل عظیم نخبگان، شاهد عدم بهره برداری کافی از این پتانسیل هستیم. معضل اصلی، فقدان بستری مناسب برای تبدیل ایده به محصول و عدم وجود ذینفع در این فرایند است. پیچیدگی های مسیر تولید، خیلی از نوآوران را مجبور به فروش ایده هایشان به جای تولید و عرضه محصول نهایی می کند.
پارسا اظهار داشت: ما معتقدیم که سازمان های مردم نهاد می توانند نقشی کلیدی در حل این معضل ایفا کنند. بر همین اساس، با دانشگاه علمی کاربردی عسلویه بعنوان پلی بین علم و کاربرد آن در پارس جنوبی، همکاری خویش را آغاز نمودیم. در جلسه ای با رئیس دانشگاه، ایده خویش را در خصوص تولید نمونه ای از محصول مورد نیاز پالایشگاه ها و برگزاری نشستی با حضور خبرگان و مدیران پارس جنوبی برای حل چالش های تأمین تجهیزات، مطرح کردیم. با همراهی دانشگاه علمی کاربردی و پارک های دانش و فناوری، موفق به تشکیل تیمی متشکل از متخصصان و نخبگان شدیم و در نهایت، این محصول را با موفقیت به تولید رساندیم. تمرکز بر روی حوزه هایی با مزیت رقابتی و پتانسیل درآمدزایی، همچون اصول کلیدی موفقیت در هر کسب و کاری است. در صنعت نفت و گاز، پالایشگاه ها بشدت به تجهیزات خارجی وابسته اند. این وابستگی به علت قدرت نفوذ شرکتهای بازرگانی بزرگ با شبکه های جهانی و عدم حضور موثر شرکتهای دانش بنیان در این فضا بوجود آمده است.
وی ضمن اشاره به نقش دانشگاه اضافه کرد: دانشگاه علمی کاربردی عسلویه می تواند با تشکیل بستری مناسب برای حضور نخبگان و تسهیل فرایند اشتراک گذاری منافع، نقشی کلیدی در بومی سازی تجهیزات و خلق زنجیره ارزش در این منطقه ایفا کند. ما در شرکت خود متعهد به ایجاد این فضای نو و برداشتن گامهای عملی در جهت بومی سازی و خلق زنجیره ارزش در صنعت نفت و گاز و به صورت کلی، در تمامی زمینه های دارای پتانسیل هستیم. مهندسی معکوس این تجهیز نفت و گاز، نمونه ای از تلاشهای ما در این راه است و امیدواریم الهام بخش سایر فعالان و ذینفعان این حوزه باشد.
پارسا در مورد بزرگ ترین یا مهم ترین دستاورد این مجموعه بیان نمود: ما در مجموعه خود، به باورسازی و ایجاد انگیزه در نسل جوان، بعنوان بزرگ ترین دستاورد خود می بالیم. تا همین چند سال پیش، شاهد آن بودیم که دانشجویان نخبه دانشگاه های برتر کشور، تنها به دنبال ارسال رزومه به خارج از کشور و مهاجرت بودند. در آن زمان، کتابی به نام "واقعیت" نوشته ی یک پروفسور آمریکایی را به دانشجویان معرفی کردم. این کتاب، نگرشی نوین به مقوله موفقیت عرضه می داد و بیان می کرد که فارغ از محل زندگی، مهم ترین عامل در راه پیشرفت، میزان خلق ارزش توسط افراد است. درست است که در کشورهای غربی، امکان دارد امکانات رفاهی و تکنولوژی های پیشرفته تری در اختیار شما قرار گیرد، اما در نهایت، شما در جایگاه یک کارگر برای آنها فعالیت خواهید کرد. در مقابل، در ایران، فرصت های بی نظیری برای کارآفرینی و تولید ثروت وجود دارد.
وی ضمن اشاره به برخی موانع و چالش‎ها اظهار داشت: علیرغم این در شروع مسیر، با چالش هایی روبرو بودیم. بعنوان مثال، در سال ۱۳۹۲، نمونه ای از یک دستگاه را ساختیم، اما با مخالفت هایی از جانب برخی افراد مواجه شدیم. آنها مدعی بودند که اجازه ورود این محصول به بازار را نخواهند داد. در آن زمان، تجربه کافی برای حل این معضل را نداشتم. اما امروزه، با نگرشی نو به این مورد نگاه می کنم. اگر کسی مانع از فروش محصول من شود، به جای تسلیم شدن، به دنبال راهکارهای جایگزین خواهم بود. می توانم با آن فرد شریک شوم و از راه همکاری با او، ضمن کسب سود برای هر دو طرف، زنجیره ارزش را هم ارتقا دهم. حضور در جشنواره اینوتکس، نقطه عطفی در راه ما بود. شور و اشتیاق دانشجویان در این رویداد، انگیزه مضاعفی به ما برای ادامه مسیر و کوشش برای تحقق اهدافمان داد. این حمایت ها، روحیه ای تازه به ما بخشیده و زمینه ساز آغاز پروژه های جدیدی شده است.
این فعال حوزه علم و فناوری در مورد استفاده از حمایت های معاونت علمی ریاست جمهوری اظهار داشت: برای ورود به فهرست پیمانکاران (وندورلیست) شرکت نفت به معرفی نامه از معاونت علمی نیاز داریم.


منبع:

1403/04/19
15:19:39
0.0 /5
256
تگها: پزشكی , تجربه , تجهیزات , تكنولوژی
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
آجاک : آینده پژوهی