شناسایی باکتری های مضر برای قارچ خوراکی توسط پژوهشگران دانشگاه تهران
آجاک: پژوهشگران دانشگاه تهران موفق به شناسایی باکتری های مضر برای قارچ خوراکی شدند که کنترل آن سبب ارتقای کمی و کیفی صنعت تولید قارچ خوراکی خواهد شد.
به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، پژوهش های تازه پژوهشگران دانشگاه تهران در لابراتوار باکتری شناسی گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، بر شناخت و بررسی باکتری های مضر برای قارچ خوراکی متمرکز شده است.
دکتر ابراهیم اُسداغی؛ استادیار گروه گیاه پزشکی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، درباره ی اهمیت این تحقیقات اظهار داشت: «در سالهای اخیر، قارچ های خوراکی در کنار منابع اصلی تامین کننده غذای انسان مانند گیاهان و گوشت حیوانات، بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را ایجاد کرده اند، چونکه فاقد چربی مضر و کلسترول و دارای انواع ویتامین ها، مواد معدنی، پروتئین و آنتی اکسیدان ها هستند. قارچ خوراکی همین طور یک منبع طبیعی ویتامین D است که کمتر در گوشت یافت می شود. بدین جهت صنعت تولید قارچ خوراکی رشد روزافزونی در سراسر جهان داشته است. مطالعه بر روی باکتری های مضر برای قارچ خوراکی، علاوه بر کمک به کاهش عوامل بیماری زا در سبد غذایی، به افزایش راندمان صنعت تولید قارچ و همین طور حفظ امنیت غذایی کشور و ارتقای کیفی محصولات کشاورزی صادراتی کمک می کند».
دکتر اُسداغی درباره ی نقش باکتری ها در افت کیفی و کمی تولید قارچ خوراکی، توضیح داد: «علاوه بر متغیرهای غیرزیستی همچون کیفیت بستر کشت، دمای محیط و رطوبت سالن پرورش قارچ، عوامل زیستی همچون باکتری های همراه با بستر قارچ خوراکی نیز در میزان تولید و کیفیت محصول نقش عمده ای دارند. البته بیشتر ریزموجودات (میکروارگانیسم های ) همراه با بستر قارچ خوراکی بر روی کیفیت و سلامت محصول نهایی بی اثر هستند، اما تعدادی از عوامل میکروبی می توانند سبب اختلال یا حتی خسارت قابل توجه در روند تولید این محصول شوند. بدین سبب شناسایی بموقع عوامل زیستی مخل در روند پرورش قارچ، کمک بزرگی به رونق تولید این محصول خواهد کرد».
این متخصص بیماریهای گیاهان، درباره ی تحقیقات جاری در لابراتوار باکتری شناسی گروه گیاهپزشکی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران اظهار داشت: «در این مطالعه چندین ساله، طیف وسیعی از باکتری ها در بستر قارچ خوراکی شناسایی شده است که در ترکیب با شرایط محیطی مانند رطوبت زیاد و جریان نامناسب هوا در سالن تولید قارچ، لطمه زا می شوند. مطابق یافته های این تحقیق، ایجاد تناسب بین بار میکروبی بستر تولید قارچ خوراکی، میزان رطوبت سالن و سرعت گردش هوای داخل سالن بهترین رویکرد برای کاهش خسارت ناشی از باکتری ها در پروسه تولید قارچ خوراکی است. همین طور انجام آزمایش های زیستی ساده بر روی بستر قارچ خوراکی و آگاهی از جمعیت باکتری های همراه با بستر پیش از شروع پروسه تولید، می تواند به تولیدکننده دید مناسبی برای مدیریت تأسیسات تولید قارچ بدهد».
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران درباره ی دیگر دستاوردهای این پژوهش اضافه کرد: «به صورت سنتی، این فرضیه وجود داشته است که باکتری های همراه با قارچ خوراکی، با باکتری های همراه با سبزیجات و میوه ها متفاوت است و یک گونه باکتریایی فقط می تواند با یکی از گروههای عمده موجودات زنده یعنی قارچ ها و گیاهان همراه باشد. اما پژوهش های اخیر در لابراتوار باکتری شناسی دانشگاه تهران نشان میدهد که گونه های معدودی از باکتری ها توانایی رشد بر روی گیاهان (از جمله سبزیجات و صیفی جات) و قارچ های خوراکی را دارند و می توانند به هر دو گروه نیز خسارت وارد کنند. این نکته در علم میکروب شناسی منحصربه فرد است که یک گونه باکتری بیمارگر قادر به پرش بین دو سلسله از موجودات زنده باشد».
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه تهران؛ پژوهش پژوهشگران دانشگاه تهران با همکاری محققانی از دانشگاه شیراز و دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا انجام گرفته است و یافته های آن در قالب مقالاتی در مجلات معتبر علمی انتشار یافته که بوسیله پیوندهای زیر دست یافتنی است:
100 Years Since Tolaas: Bacterial Blotch of Mushrooms in the 21st Century
Bacterial Brown Pit، a New Disease of Edible Mushrooms Caused by Mycetocola sp.
Ewingella americana: An Emerging Multifaceted Pathogen of Edible Mushrooms
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)
تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره