آجاک - acak آینده پژوهی

دیدگاه متفاوت مصرف کنندگان ماری جوانا درباره ی اعتیاد

دیدگاه متفاوت مصرف کنندگان ماری جوانا درباره ی اعتیاد

آجاک: پژوهشگران کشور در یک مطالعه جدید نشان داده اند که افراد مصرف کننده ماری جوانا، خودرا معتاد نمی دانند و دیدگاه های متفاوتی را نسبت به تعریف جامعه از این پدیده شوم ارائه می دهند.


به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، مردم، سازه های اجتماعی و فیزیکی را که در جهان با آنها برخورد دارند، بر حسب فایده ای که برای آنها دارد، تعریف می کنند و دانش آنها بر چیزی استوار است که سودمندی اش برای آنها ثابت شده باشد و بر همین پایه دانششان را گسترش می دهند. درحقیقت کنشگران، دارای هدف و مقصدی هستند که کنششان را در راستای آن و برای نیل به آن اهداف تنظیم می کنند. بعد از اینکه تغییرات بنیادین اجتماعی در ابعاد مختلف قرن بیستم پشت سر گذاشته شدند، افراد جامعه دیگر مانند جوامع سنتی در پناه یک نوع نظم اجتماعی یکپارچه اندیشه و کنش نمی کنند.
به اعتقاد متخصصان، در جوامع فعلی، افراد و گروههای اجتماعی، ادراکات متنوعی را ساخته و در بسط این تولید، خودرا به شیوه های گوناگونی تعریف می کنند. بنا بر این باید تغییرات و بازسازی نظام معنایی پدیده ها را در جهان اجتماعی و رابطه کنشگر با جهان اجتماعی بررسی کرد. مسئله اعتیاد در بعضی از جوامع، نوعی نقض قانون در نظر گرفته می شود و شخص ناقض قانون نیز به عنوان یک فرد خاص دیده می شود؛ کسی که نمی توان به او اعتماد کرد تا طبق قوانین مورد توافق گروه زندگی کند. اما شخص معتاد ممکنست خود دیدگاه متفاوتی نسبت به موضوع داشته باشد و قاعده ای را که برمبنای آن مورد قضاوت قرار گرفته است، نپذیرد و پس به عمق مشکلی که درحال ایجاد کردن و دامن زدن به آنست، پی نبرد.
پژوهشگران دانشگاه شیراز در همین زمینه، به انجام یک مطالعه مبادرت ورزیده اند که در آن نظام معنایی مصرف کنندگان ماده مخدر ماری جوانا از پدیده اعتیاد مورد بررسی واقع شده است.
این پژوهش روی ۲۰ نفر از جوانان ایرانی که سابقه مصرف ماری جوانا داشتند و با بهره گیری از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته، انجام شده است.
برمبنای یافته های این تحقیق، افراد فوق عموماً چنین اعتیادی را خوشایند می پندارند و عوامل موثر در اعتیاد خوشایند برای آنها شامل موارد زیر بوده است: الف) عوامل زمینه ساز شامل ناهنجارشناخته شدن و تمایز دیدگاه، ب) عوامل زمینه ای شامل بینش اجتماعی فردی، گسترش جهان بینی، و فردیت محوری و ج) عوامل مداخله گر شامل جامعه پذیری دوستان و افزایش کیفیت دوستی.
بگفته احسان حمیدی زاده، استادیار و پژوهشگر گروه جامعه شناسی دانشگاه شیراز و همکارانش، «عوامل نهادی، اجتماعی و فردی در نظام معنایی مصرف کنندگان از اعتیاد مؤثر هستند. کنشگران باتوجه به نوع مصرف، با عقلانی و آگاهانه در نظر گرفتن کنش خود و کارکردهای مناسب ماری جوانا در حیات اجتماعی شان و اتکا به این ایده که کاش ماری جوانا در ایران هم آزاد بود، مصرف ماری جوانا را یک کنش اعتیادآور در نظر نمی گیرند».
آنها می افزایند: «از سوی دیگر، این افراد، تعریف اعتیاد که از جامعه و ساختارها نشأت گرفته است را به مثابه یک برچسب می دانند که منجر به از دست دادن موقعیت اجتماعی فعلی شان می شود. افزون بر این، نظام معنایی مصرف کنندگان از اعتیاد در پروسه یادگیری و الگوسازی کنار همسالان نیز خلق و تقویت می شود و پس آنها بر این باور هستند که ماری جوانا متمایز از دیگر مواد مخدر است و آنرا یک فعالیت عادی در نظر می گیرند».
پژوهشگران برمبنای یافته های این پژوهش که در فصل نامه «اعتیادپژوهی» وابسته به دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با موادمخدر ریاست جمهوری به چاپ رسیده است، پیشنهاد داده اند که تابوشکنی درباب این مسئله در سطح جامعه و خانواده شکسته شود و دلیل مصرف و شکل مصرف مورد بررسی عمیق تری قرار گیرد.
حمیدی زاده و همکارانش می گویند: «همچنین لازم است با تحقیقات بیشتر در یک بازه زمانی بلندمدت، ابعاد مختلف مسئله بررسی شوند تا با اتکای به آنها بتوان سیاستگذاری منطقی تر و علمی تر را جایگزین سیاستگذاری های فیزیکی و همراه با خشونت فعلی کرد».
آنها در آخر اشاره کرده اند: «هزینه هایی که صرف مبارزه با مواد مخدر همچون مبارزه با قاچاق و هزینه های نگهداری بازداشت شدگان می شود، بهتر است در حوزه آگاهی و آموزش و بهبود خدمات سلامت روان برای کاهش گرایش به مصرف مواد مخدر در حوزه خود درمانی صورت گیرد».




منبع:

1402/01/02
13:37:47
0.0 /5
848
تگها: پژوهش , تحقیقات , خدمات , كیفیت
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
آجاک : آینده پژوهی