آجاک - acak آینده پژوهی
دبیرستاد توسعه زیست فناوری خبر داد:

تدوین ۱۶ برنامه برای تأمین امنیت غذایی در كشور

تدوین ۱۶ برنامه برای تأمین امنیت غذایی در كشور

به گزارش آجاک دبیرستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار داشت: این ستاد به دنبال تأمین امنیت غذایی در کشور با تعریف ۱۶ برنامه اصلی است که در صورت تأمین منابع مالی مورد نیاز، توانایی افزودن بیشتر از ۲۳ میلیارد دلار به درآمد ناخالص ملی را دارد.


به گزارش روز شنبه مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اعمال تحریم های اقتصادی و ظالمانه آمریکا ضد جمهوری اسلامی، به ایجاد چالش های مختلف در موضوعات فناورانه و راهبردی در تأمین کالاهای اساسی و تهدید امنیت سلامت و غذایی در کشور منجر گردیده است. بر همین مبنا ستاد برنامه ملی پیشنهادی جهش اقتصاد کشور از راه فناوری های زیستی را با سه رویکرد «جهش تولید»، «سلامت و امنیت غذایی مردم و اقتصاد دانش بنیان» و «جلوگیری از خروج ارز» در چارچوب ۳۳ برنامه شروع کرد.
این برنامه ها با استفاده از توان بخش خصوصی انجام می شود.
مصطفی قانعی دبیر ستاد اظهار داشت: «یکی از مهم ترین اهدافی که در این برنامه دنبال می شود، افزایش ۱۰ درصدی سهم اقتصاد زیستی از درآمد ناخالص ملی است. برنامه نخست در عرصه تولید داروها، حد واسط ها و مواد اولیه دارویی ارزبر با هدف تأمین امنیت دارویی کشور و کاهش وابستگی به واردات طراحی شده است.»
وی خاطرنشان کرد: «برهمین اساس هم ۲۰ پروژه در عرصه تولید داروهای زیستی، ۲ پروژه در زمینه توسعه پالایشگاه پلاسما، ۴۰ پروژه در زمینه تولید مواد اولیه دارویی، ۲۰ پروژه در زمینه مواد حد واسط دارویی و ۱۰ پروژه برای تولید مواد جانبی دارویی تعریف شده است. پروژه های که در نهایت یک هزار میلیارد دلار ارزش افزوده برای کشور به همراه خواهد داشت.»
همچنین یکی از مهم ترین بخش هایی که سال جاری به واسطه انتشار کرونا ستاد توسعه زیست فناوری در آن فعالیت ویژه ای داشت، تولید واکسن های کرونا بود.
قانعی درباره این برنامه عنوان کرد: «طبق این برنامه و با همکاری بخش خصوصی ۸ پروژه تولید واکسن کرونا با ارزآوری بالا و قابل توجه تعریف شد و مقرر است تا سال آینده این پروژه ها به نتیجه برسد. همینطور ایجاد و راه اندازی مجتمع تولید واکسن هم در برنامه گنجانده شده است که این کار هم تا سه سال دیگر به سرانجام می رسد. تولید ۹ واکسن اولویت دار انسانی هم پیگیری می شود.»
براساس این گزارش، در همین راستا برنامه تولید محصولات آرایشی و بهداشتی هم در ستاد دنبال می شود که مقرر است در چارچوب ۲۰ پروژه ۶۰۰ میلیون دلاری اجرایی شود. تولید فرآورده های طبیعی، سنتی و مکمل هم با اجرای ۲۸ پروژه در حال پیگیری است که ۱۳۰ میلیون دلار ارزش افزوده به کشور بازمی گرداند. این ستاد در تلاش است تا زنجیره ارزش مواد صنعت دارویی تکمیل کند.
همیشه از امنیت غذایی بعنوان یکی از مهم ترین حوزه های کاری و فناورانه ستاد نام برده می شود. در برنامه ها و اولویت های این مجموعه آمده که غذا همچون نیازهای بنیادی جامعه و تأمین آن در مقوله امنیت غذایی نهفته است. امنیت غذایی بنابر تعریف سازمان ملل متحد شامل دسترسی همه مردم به غذای کافی در تمام اوقات برای داشتن یک جسم سالم می باشد. ازاین رو سه رکن اصلی امنیت غذایی شامل فراهم بودن غذا، دسترسی بــه غذا و پایداری در دریافت غذا می شود.
قانعی دراین رابطه اظهار داشت: «ستاد به دنبال تأمین این مقوله مهم در کشور با تعریف ۱۶ برنامه اصلی است. از آن جمله میتوان به تحقیق و توسعه مرغ لاین، تولید محصولات زیست دریا، تکثیر و اصلاح نژادهای برتر از دام های بومی کشور، تولید افزودنی ها و جایگزین های خوراک دام و طیور، تولید کودهای زیستی و زیست مهارگرها، تولید نهال های کشت بافتی و احیای باغات اشاره نمود. این برنامه در صورت تأمین منابع مالی مورد نیاز، توانایی افزودن بیشتر از ۲۳ میلیارد دلار به درآمد ناخالص ملی را دارد.»

تعریف طرح های محیط زیستی بر اساس قابلیت های استانی
ستاد توسعه زیست فناوری با عنایت به اهمیت زیاد حفاظت از محیط زیست در تأمین سلامت مردم و نجات زمین، به این حوزه هم ورود کرده و برنامه هایی چون کشت علوفه شورپسند، پرورش ماهی با زه آب، زراعت گیاهان شورپسند و پرورش گوسفند در این مناطق را در اولویت قرار داده است. این کار تا ۵ سال دیگر به نتیجه خواهد رسید و سبب افزایش تاب آوری و بیابان زدایی از کشور خواهد شد.
همچنین ستاد برنامه توسعه زیست فناوری محیط زیست بر مبنای قابلیت های استان های مختلف کشور را در دستور کار دارد که این طرح در چارچوب ۲۰ پروژه اجرا می گردد و تا پنج سال آینده نتایج آن قابل بهره برداری است. ایجاد پالایشگاه زیستی پسماند و پساب های نیشکر را هم دیگر اولویت است که ستاد دارد.
زیست فناوری صنعتی هم دیگر حوزه فعالیت ستاد است. به قول دبیر ستاد توسعه زیست فناوری؛ «این رشته صنعتی، شاخه ای از زیست فناوری است که با استفاده از میکروارگانیسم ها و آنزیم ها طی فرآیندهای تخمیری انواع محصولات تولید می شوند و بهبود خدمات و استخراج کامل تر منابع در حوزه های معدن و نفت از دیگر کارکردهای این زیست فناوری است.»
محصولاتی مانند پروتئین های خوراکی قارچی و پروتئین هایی که از گاز طبیعی با فرآیندهای زیست فناوری تولید می شوند همچون این محصولات هستند. ستاد برای توسعه این بخش به دنبال توسعه تولید سوخت زیستی، تولید آنزیم های صنعتی و پروتئین ها است.

ارتقای فرهنگ صادرات دانش بنیان ها
ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری برای سال ۱۴۰۰ هم برنامه های مختلفی نظیر ارتقای فرهنگ صادراتی شرکتهای زیست فناوری، ایجاد و راه اندازی پایگاه های برون مرزی تخصصی زیست فناوری، حصور فعال شرکتهای دانش بنیان این حوزه در رویدادهای تجاری، اصلاح قوانین و مقررات صادراتی این محصولات و غیره را تعریف کرده است. این ستاد بخش عمده ای از کار خویش را بر روی تأمین واکسن های کرونا متمرکز کرده است تا بتواند نیاز کشور در این عرصه را به شکل کامل تأمین کند.
ستاد توسعه زیست فناوری یکی از قدیمی ترین ستادها است که حامی توسعه زیست بوم فناوری و نوآوری فناوری های زیستی در کشور است. این ستاد یکی از اثرگذارترین مجموعه ها در گسترش فناوری های زیستی است که پایه دیگر علوم هم شناخته می شود. فناوری هایی که کاربردهای زیادی در حوزه های مختلف دارد. علمی که در زمینه های مختلف از کشاورزی تا پزشکی و داروسازی کاربردهای متنوعی دارد.
در واقع این فناوری تنها در زمینه هایی که در رابطه با موجودات زنده است، کاربرد ندارد بلکه در تمام فعالیتهایی که از ارگانیسم های زنده یا ترکیبات زیستی برای بهبود و ارتقا کیفیت یک محصول استفاده می شود، می تواند کاربرد داشته باشد.
ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری یکی از مجموعه هایی است که در این عرصه به شکلی تخصصی فعالیت می کند و اصل کار خویش را پشتیبانی از تولیدات فناورانه و دانش بنیان قرار داده است. محصولاتی که در ایام اوج کرونا و تحریم ها لزوم تولیدشان نمود بیشتری یافت و یاریگر نظام بهداشت و درمان کشور شدند. این حوزه فناورانه، موضوعات زیادی از حوزه های مختلف را در برمی گیرد.



منبع:

1400/01/10
00:54:17
0.0 /5
634
تگها: آینده , ارتباطات , پزشكی , پشتیبان
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
آجاک : آینده پژوهی