بررسی یافته های یك تحقیق؛
گردشگران با خاك جنگل چه می كنند؟
آجاک: نتایج یک مطالعه نشان داد که حضور زیاد توریست در جنگل موجب کاهش کیفیت فیزیکی خاک و توانایی نگهداری آب در خاک برای رشد گیاه می شود.
به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، جنگل بعنوان ثروت ملی برای کشور ما که در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد، موهبت و عنایت شمرده می شود. جنگل، زمین و خاک را از انهدام و تخریب حفظ می نماید و پوشش جنگلی در بهبود کیفیت آب و خاک، افزایش حاصل خیزی و نفوذ آب در خاک، نقش مهمی دارد.
با وجود اهمیت جنگل در حفاظت از آب و خاک که در تحقیقات مختلف در سراسر دنیا به آن تاکید گردیده است، در کشورهای در حال توسعه مانند ایران، جنگل ها در حال تخریب هستند و سالانه مساحت زیادی از آنها از بین می رود.
از اواخر قرن نوزدهم علاقه مردم به تفرج و گردش در سراسر جهان افزایش یافته است و این مساله بطور عمده به سبب افزایش میزان اوقات فراغت، تعطیلات آخر هفته و کاهش ساعات کاری، به وجود آمده است. همین موضوع یکی از عوامل انسانی تخریب جنگل ها بوده است. تفرج و برداشت چوب دو فعالیت انسانی بارز هستند که بعنوان عوامل اصلی تغییر اکوسیستم جنگل شناخته می شوند.
با توجه به این مساله پژوهشگران مهندسی خاک، جنگلداری و منابع طبیعی در مطالعه ای اثرات تفرج بر خاصیت های فیزیکی خاک جنگل فندقلو در استان اردبیل را بررسی کردند.
روح انگیز قاسم زاده و شکراله اصغری؛ پژوهشگران دانشکده علوم و مهندسی خاک دانشگاه محقق اردبیلی، فرشاد کیوان بهجو؛ دانشیار گروه منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، سجاد قنبری؛ استادیار گروه جنگلداری دانشگاه تبریز و علیرضا قمی معتضه؛ دانشجوی دکتری جنگلداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان در این مطالعه مشارکت داشتند.
منطقه جنگلی هیرکانی فندقلو در شرق استان اردبیل قرار دارد و سطحی حدود چهار هزار و ۴۲۳ هکتار دارد که ۹۱۳ هکتار از آن پوشش جنگلی و مابقی مراتع و اراضی کشاورزی است. از نظر اقلیمی وجود مه های دائمی و ریزش باران های فصلی، رطوبت این منطقه را به حد کافی تامین می کند. در طول ایام تابستان و نیز ایام تعطیل و سایر روزهای سال، سیل عظیمی از توریستهای داخلی و خارجی به این منطقه وارد می شود.
برای انجام این مطالعه سه بخش از جنگل جهت بررسی تاثیر فعالیت تفرجی، انتخاب شد؛ یک منطقه بدون فعالیت تفرجی (به عنوان شاهد)، یک منطقه با فعالیت تفرجی متوسط (بازدید تا ۲۰۰ نفر در هفته) و یک منطقه با فعالیت تفرجی شدید (بازدید بیش از ۲۰۰ نفر در هفته). در این نواحی نمونه برداری از خاک انجام شد و مورد بررسی قرار گرفت.
بررسی های این مطالعه مشخص کرد که حضور توریست و تفرج گر در جنگل موجب فشرده شدن خاک شده و میزان پارامترهایی مثل جرم مخصوص ظاهری و جرم مخصوص حقیقی خاک افزایش یافته است.
در این مطالعه مشخص شد که میزان کربن آلی خاک در مناطقی که تفرج متوسط و شدید دارند، نسبت به منطقه شاهد، بطور مدلول داری کم تر است. در اثر کارهای تفرجی و لگدمالی ناشی از آن، گیاهان از بین می روند و از میزان کربن آلی خاک کم می شود.
همچنین مشخص شد؛ با افزایش کارهای تفرجی در جنگل، میزان شن خاک کاهش و میزان رس خاک بطور مدلول داری افزایش داشته است.
نتایج این مطالعه نشان میدهد که کارهای تفرجی بوسیله افزایش جرم مخصوص ظاهری موجب فشردگی بیشتر خاک جنگلی و در نتیجه کاهش کیفیت فیزیکی خاک و توانایی نگهداری آب در خاک برای رشد گیاه می شود.
پژوهشگران این مطالعه می گویند که با یک مدیریت قوی می توان ضمن حفظ و گسترش جنگل های طبیعی، منبع درآمدی از راه اکوتوریسم را نیز به لیست منابع درآمدی کشور افزود. اما باتوجه به تخریب کمی و کیفی بیش از پیش سطح پارک جنگلی فندقلو و منحصر به فرد بودن اکوسیستم این جنگل در سطح استان و کشور در اثر حضور و استفاده نابجای انسان، لازم است مدیریت بهتری در استفاده از این موهبت خدادادی اعمال شود و مسیرها و زمان های خاصی جهت استفاده تفرجی افراد تعیین شود.
یافته های این مطالعه پاییز سال جاری به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «بررسی نتایج گردشگری بر خصوصیات فیزیکی خاک ( مطالعه موردی ذخیره گاه جنگلی فندقلو اردبیل)» در فصل نامه محیط زیست طبیعی زیرنظر دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، انتشار یافته است.
منبع: acak.ir
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)
تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره