آجاک - acak آینده پژوهی
در یك مطالعه عنوان شد

روش های خانگی برای از بین بردن سموم باقی مانده در خیار

روش های خانگی برای از بین بردن سموم باقی مانده در خیار

آجاك: نتایج یك پژوهش نشان داد؛ شست وشو، پوست گیری و نگه داری در یخچال، سموم باقی مانده در خیار گلخانه ای را كم می كند و تاثیر پوست گیری در از بین بردن سموم از دیگر روش ها بیشتر است.


به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، محصولات گلخانه ای به سبب بسته بودن محیط و وجود رطوبت بالا، گرفتار آفت های گیاهی می شوند و سموم مختلفی برای دفع این آفات استفاده می شود. از آن جایی که محصولات گلخانه ای مثل صیفی و سبزی به فاصله ای کمی پس از سم پاشی برداشت می شوند، اغلب مقادیر زیادی از انواع آفت کش ها در این محصولات باقی می ماند.
آفت کش ها و سموم باقی مانده در محصولات خوراکی ممکنست اثرات نامطلوبی مانند سرطان، مشکلات باروری و عوارض سیستم ایمنی و عصبی به دنبال داشته باشند.
از آن جا که روش های مختلف خانگی و صنعتی می تواند موجب کاهش و یا حذف آفت کش های موجود در محصولات گلخانه ای شود، پژوهشگران تاثیر روش های متداول «پوست گیری»، «شستشو با آب» و «نگهداری در یخچال» را بر میزان سموم باقی مانده در خیار گلخانه ای، بررسی کردند.
در انجام این مطالعه، «آناهیتا یزدان پاک» و «هادی استوان»؛ پژوهشگران دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز به همراه همکارانشان مشارکت داشتند.
برای انجام این آزمایش خیارهای سبز گلخانه ای که با چهار آفت کش دیازینون، ایمیداکلوپرید، پریمیکارب و استامی پراید، سم پاشی شده بودند، برداشت شد.
در روز اول بعد از سم پاشی، فرآیندهای غذایی متداول مثل شستشو، پوست گیری و نگه داری در یخچال انجام شد و میزان سم باقی مانده درون آنها با هم مقایسه شد.

تاثیر شستشو با آب آشامیدنی
جهت بررسی تاثیر شستشو با آب شرب بر میزان سم؛ ابتدا نمونه ها به مدت ۱۰ دقیقه در آب شرب غوطه ور شدند و سپس یک سایش ۱۰ ثانیه ای انجام شد. بعد از آن نمونه ها در هوای آزاد خشک شدند و پژوهشگران سم موجود در آنرا استخراج و اندازه گیری کردند.
نتایج بررسی تاثیر شستشو بر میزان سموم باقی مانده نشان داد که شستشو نسبت به نمونه شاهد، دارای میزان کم تری از سموم است و شستشو در حذف بخش اعظم سموم باقی مانده، موثر است.
برمبنای مطالعات پروسه شستشو به عوامل مختلفی بستگی دارد: مکان سم باقی مانده در محصول، مدت زمان سم پاشی تا برداشت محصول، میزان حلالیت سم در آب و دما و نوع شستشو.
اگر سم در سطح محصول باشد با یک شستشوی ساده تا حدی قابل حذف است. اما اگر سم از نوع نفوذی باشد، با گذشت زمان به داخل بافت گیاه نفوذ کرده و توسط شستشو از بین نمی رود. از آن جا که در این مطالعه شستشو در روز بعد از سم پاشی انجام شد، به همین خاطر شستشو درصد بیشتری از این آفت کش ها را از بین برد.

تاثیر پوست گیری
برای ارزیابی تاثیر پروسه پوست گیری در کاهش باقی مانده سموم، نمونه ها توسط چاقو پوست گیری شدند و اهتمام شد تا حد امکان ضخامت پوست گرفته شده در همه آنها برابر باشد. سپس عملیات استخراج سم از نمونه های بدون پوست انجام شد.
نتایج این بررسی نشان داد که پوست گیری تاثیر مشخصی در کاهش میزان سموم داشته است. تحقیقات نشان داده که بیشتر قارچ کش ها و حشره کش ها که برای مواد غذایی استفاده می شوند، بعد از سم پاشی، اندکی جابه جا می شوند و بسته به نوع سم استفاده شده، در لایه مومی و کوتیکولی گیاه نفوذ می کنند. بدین سبب بنظر می رسد میزان باقی مانده این سموم به سطح بیرونی محصول محدود شده و طی پوست گیری و جدا کردن لایه بیرونی، حذف می شوند.

تاثیر نگه داری در یخچال
دراین مطالعه میزان تاثیر نگه داری در دمای چهار درجه سانتی گراد (دمای یخچال) نیز مورد بررسی قرار گرفت. برای این کار نمونه ها بعد از برداشت درون نایلون های پلاستیکی به یخچال منتقل شدند و در ایام دو، پنج، هفت، ۱۰، ۱۴، ۱۷ و ۲۱ از یخچال خارج شده و میزان سموم درون آنها اندازه گیری شد.
بررسی ها نشان داد که نگه داری در یخچال با دمای ۴ درجه، موجب کاهش سموم می شود و هر چه روزهای بیشتری در یخچال باقی بماند، میزان سموم کم تر می شود. ولی باید توجه داشت که کاهش سموم در یخچال، کم تر از دو روش دیگر (شستشو و پوست گیری) است.
برمبنای نتایج به دست آمده از روش های بالا؛ مشخص شد که پوست گیری بیشترین تاثیر را در کاهش باقی مانده آفت کش ها دارد و بعد از پوست گیری، شستشو با آب روش موثرتری در کاهش آفت کش ها است.
نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «ارزیابی تاثیر شست وشو، پوست گیری و نگه داری در یخچال بر کاهش میزان باقی مانده چهار آفت کش (دیازینون، ایمیداکلوپرید، پریمیکارب و استامی پراید) در خیار گلخانه ای»، در فصل نامه محیط زیست جانوری انتشار یافته است.




منبع:

1399/07/23
13:27:00
5.0 /5
955
تگها: آینده , پژوهش , تحقیقات , سیستم
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
آجاک : آینده پژوهی