آجاک - acak آینده پژوهی

راهكار نانوفناورانه محققین دانشگاه اراك برای تشخیص و درمان سرطان

راهكار نانوفناورانه محققین دانشگاه اراك برای تشخیص و درمان سرطان

آجاك: مركزی پژوهشگران دانشگاه اراك بواسطه انجام تحقیقات كاربردی در دانشگاه موفق به ساخت نانوذراتی با قابلیت كاربرد در پروسه تشخیص و درمان بیماری سرطان شدند.


گروه تحقیقاتی متشکل از دکتر میثم سلیمانی عضو هیات علمی گروه مهندسی شیمی، دکتر محمد ولاشجردی عضو هیات علمی گروه مهندسی مواد و دکتر ابوالفضل براتی عضو هیات علمی گروه مهندسی شیمی و دکتر ژیلا شاطرآبادی فارغ التحصیل گروه فیزیک دانشگاه اراک، با بهره گیری از فناوری نانو موفق به ساخت نانوذراتی با قابلیت کاربرد در پروسه تشخیص و درمان بیماری سرطان شدند.
براساس اعلام روابط عمومی دانشگاه اراک، دکتر میثم سلیمانی، سرپرست این تیم تحقیقاتی در این زمینه اظهار داشت: هدف اصلی این پژوهش ساخت نانوذرات مغناطیسی اکسید آهن و هدفمندسازی آنها بمنظور استفاده همزمان در پروسه هایپرترمیای مغناطیسی و همین طور تشخیص سلول های سرطانی با گیرنده های سطحی CD44 بود که در طیف وسیعی از سلول های سرطانی همچون سرطان ریه، کبد، و سرطان سینه ظاهر می شوند. نانوذرات سنتز شده در این پژوهش قادر خواهند بود با ورود به بدن و قرارگیری در جریان خون باتوجه به شناساگرهای سطحی که بر روی آنها قرار گرفته است، به سلول های سرطانی با گیرنده های CD44 متصل شوند و سپس با اعمال میدان رادیوفرکانسی و تولید گرما موجب مرگ سلول های سرطانی شوند.
وی در تشریح تمایز این نانو ذره تولید شده با نمونه های قبل اظهار نمود: عموما ساخت این نوع از نانوذرات در سایز و مورفولوژی مطلوب و زیست سازگاری و هدفمند سازی آنها بوسیله یک سری مراحل شیمیایی گوناگون و بصورت پشت سر هم انجام می گیرد که ساخت این نانوذرات را بسیار پیچیده و هزینه بر می کند. از خاصیت های مهم نانوذرات ساخته شده در این پژوهش، می توان به ساخت نانوذرات و هدفمندسازی آنها با مولکول های سطحی هیالورونیک اسید به صورت تک مرحله ای اشاره نمود که علاوه بر زیست سازگاری بسیار مطلوب نانوذرات، توانایی تشخیص سلول های سرطانی از سلول های سالم و همین طور توانایی تولید حرارت تحت میدان رادیوفرکانسی را به دنبال داشت.
سلیمانی ضمن اشاره به نقش فناوری نانو در درمان بیماری سرطان، موفقیت این پژوهش را حاصل انجام تحقیقات و پایان نامه کاربردی در دانشگاه دانست و اشاره کرد: استفاده از فناوری نانو سبب می شود سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شده و سلول های سرطانی با کمترین لطمه رسانی به بافت ها و اندام های سالم بدن، از بین بروند. امروزه خیلی از دانشگاه ها و شرکت ها در سراسر دنیا در حال انجام مطالعه و آزمایش در این عرصه هستند و امید می رود در آینده ای نزدیک نانوفناوری انقلابی شگرف در حوزه درمان ایجاد کند، پس انجام تحقیقات و پایان نامه های کاربردی در دانشگاه ها گام مؤثری در نیل به این هدف خواهد بود.
به گفته وی، نتایج این پژوهش در مجله Carbohydrate Polymers از انتشارات Elsevier با ضریب تاثیر 7.18 به چاپ رسیده است.
سلیمانی اضافه کرد: همین طور در دیگر پژوهش مشترک انجام شده با دانشگاه علوم پزشکی تهران، عملکرد نانوذرات هدفمند اکسید آهن جهت تشخیص و درمان تومور سرطان سینه در مدل حیوانی به روش هایپرترمیا مورد آزمایش قرار گرفت که نتایج آن در مجله Scientific Reports از انتشارات Nature در سال 2020 به چاپ رسید.
بر اساس این گزارش، امروزه بکارگیری نانوذرات مغناطیسی در پزشکی به ویژه در حوزه تشخیص و درمان سرطان توجه خیلی از پژوهشگران را به خود جلب کرده است. در حوزه درمان سرطان، یکی از کاربردهای نانوذرات مغناطیسی، استفاده آنها در روشی بنام هایپرترمیا یا "گرما درمانی" است. اساس این روش بر اساس افزایش دمای سلول های سرطانی در محدوده 42 تا 48 درجه سانتیگراد است که سبب لطمه یا مرگ سلول های سرطانی می شود. در درمان سرطان به روش هایپرترمیای مغناطیسی، نانوذرات مغناطیسی توسط جریان خون یا بطور مستقیم به درون تومور تزریق می شوند. اعمال یک میدان مغناطیسی خارجی با یک شدت و محدوده فرکانسی معین موجب افزایش دمای نانوذرات و به دنبال آن مرگ سلول های سرطانی می شود. از دیگر کاربردهای نانوذرات مغناطیسی در حوزه تشخیص سرطان، می توان به کاربرد آنها در تصویربرداری رزونانس مغناطیسی(MRI) اشاره نمود که یک ابزار قدرتمند برای تشخیص و تصویر برداری از تومورهای سرطانی است.




منبع:

1399/05/25
21:33:06
5.0 /5
1336
تگها: آینده , پزشكی , پژوهش , تحقیقات
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
آجاک : آینده پژوهی