در گفت وگو با آجاك اعلام شد
جدید ترین یافته های كمی محققان درباره اثرات كرونا بر بویایی
به گزارش آجاك مطالعه مشترك و بین المللی تعدادی از پژوهشگران پژوهشگاه دانش های بنیادی و بیمارستان مسیح دانشوری نشان داده است كه از دست رفتن یا كاهش حس بویایی یكی از علائم همراه در بیماران مبتلا به بیماری كووید-۱۹ است؛ ازاین رو پیشنهاد می شود افرادی كه گرفتار كاهش حس بویایی شده اند، با عنایت به احتمال مبتلا شدن به بیماری، مبادرت به قرنطینه و ایزوله خود كنند، ضمن آنكه این محققان تاكید می كنند كه عدم اختلال در بویایی، به معنای عدم مبتلا شدن به بیماری كووید-۱۹ نیست.
دکتر شیما تألهی معین الدین، عضو هیات علمی پژوهشکده علوم زیستی در پژوهشگاه دانش های بنیادی و از محققان این طرح در گفتگو با ایسنا، در این زمینه اظهار داشت: بعد از انتشار ویروس کرونا، مشاهده کردیم تعداد زیادی از افرادی که به ویروس کرونا و یا کووید-۱۹ مبتلا شده بودند، اعلام می کردند که حس بویایی خویش را از دست داده اند.
وی افزود: بر این اساس این سوال در سطح جهان بوجود آمد که آیا بیماری کووید-۱۹ و ویروس کرونای جدید می تواند بر سیستم بویایی اثرگذار باشد و آیا از دست دادن حس بویایی می تواند یکی از علائم این بیماری باشد یا خیر.
تألهی با اعلان اینکه مطالعات پیشین تنها طبق گزارش های خود افراد که کاهش یا اختلال بویایی را گزارش کرده بودند، انجام شده بود، اظهار نمود: تا قبل از این مطالعه، اینکه از راه اجرای تست های کمی، حس بویایی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ اندازه گیری شود، اجرایی نشده بود.
این محقق افزود: در این پروژه تحقیقاتی با همکاری محققانی از بیمارستان مسیح دانشوری ۶۰ نفر از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ که در این بیمارستان بستری بودند و نتیجه تست مثبت مبتلا شدن به بیماری را داشتند، مورد آزمون های حس بویایی قرار گرفتند.
عضو هیات علمی پژوهشکده علوم زیستی پژوهشگاه دانش های بنیادی با اعلان اینکه این دسته از بیماران با آزمون شناسایی انواع بو مورد بررسی قرار گرفتند، اشاره کرد: این آزمون شامل ۴۰ مورد بو است که این بوها بر روی یکسری کارت ها قرار داده شده و با خراش دادن سطح بودار این کارت ها، مولکول بویایی پخش می شود و با قرار دادن این کارت ها مقابل بینی، فرد بو را حس می کند.
وی افزود: برای هر یک از این کارت ها ۴ گزینه در نظر گرفته شده و فرد بر مبنای آنچه که احساس می کند، یکی از گزینه ها را انتخاب خواهدنمود و در نهایت بر مبنای پاسخ های دریافت شده برای هر بیمار امتیاز صفر تا ۴۰ تعیین می شود.
به گفته این دانش آموخته دکتری علوم اعصاب از ایتالیا، نتایج این آزمون مشخص می کند که وضعیت بویایی هر فرد مورد آزمون از نظر کلینیکی در چه سطحی است.
تالهی با اعلان اینکه این آزمون مشخص خواهدنمود که سطح بویایی بیماران مبتلا به این ویروس در سطح طبیعی، کاهش یافته (Hyposmia) و یا از دست رفتن حس بویایی (Anosmia) رخ داده است، اظهار داشت: این تست یک تست استاندارد جهانی است و به نام UPSIP یا آزمون شناسایی انواع بوی دانشگاه پنسیلوانیا شناخته می شود و ما قبلا توانسته بودیم این تست را برای افراد ایرانی، مطابق با استاندارد جهانی بومی نماییم.
تألهی تصریح کرد: بیماران انتخاب شده برای این آزمون قبل از مبتلا شدن به بیماری کووید-۱۹ اختلالی را در ارتباط با حس بویایی خود ذکر نمی کنند.
وی با تاکید بر اینکه در این تحقیقات علاوه بر ۶۰ بیمار مبتلا به کووید-۱۹، ۶۰ فرد سالم هم که به این بیماری مبتلا نبودند هم مورد آزمون قرار گرفتند، تصریح کرد: نتایج این آزمون نشان داد که از میان ۶۰ بیمار مورد آزمون، ۵۹ نفر از آنها گرفتار درجاتی از اختلال در حس بویایی شده بودند. به صورت دقیق تر، در نیمی از بیماران بررسی شده، کاهش شدید و یا از دست رفتن حس بویایی مشاهده شد. این در حالیست که در گروه کنترل، حس بویایی طبیعی بود و تنها کاهش اندک بویایی در رابطه با افزایش سن در تعداد معدودی از افراد وجود داشت.
تالهی افزود: این آمار نشان میدهد که از دست رفتن حس بویایی و یا کاهش آن یکی از علائم بیماری کووید-۱۹ است. اما قبل از انجام آزمون بویایی، تنها ۳۵ درصد از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ از کاهش حس بویایی خود آگاه بودند. این مساله نشان دهنده محدودیت مطالعات مبتنی بر گزارش خود افراد در مورد حس بویایی است.
وی در مورد اهمیت یافته های این تحقیقات، توضیح داد: با بهره گیری از داده های این آزمون می توان این اخطار را به جامعه داد که اگر فردی در دوره پاندمی بیماری کووید-۱۹ احساس می کند که در حس کردن بوها مبتلا به اختلال شده است، باید قرنطینه شود؛ چون که افرادی که حس بویایی خویش را در این دوران از دست داده اند، احتمال بالایی وجود دارد که مبتلا به این بیماری شده باشند.
این محقق حوزه علوم زیستی افزود: با استناد به نتایج به دست آمده، می توان پیشنهاد نمود از آزمون های بویایی استاندارد که هم سریع و هم ارزان است، برای غربالگری افراد استفاده گردد تا بررسی شود که آیا آنها مبتلا به این بیماری هستند یا خیر و بعد از این غربالگری، افرادی که حس بویایی آنها کاهش یافته و یا مبتلا به اختلال شده اند، مورد سایر تست های تشخیصی نظیر PCR برای تشخیص قطعی قرار گیرند. هرچند لازم است ابتدا مطالعات تکمیلی برای تعیین حساسیت و خصوصیت آزمون بویایی در شناسایی بیماران از افراد سالم صورت گیرد.
تالهی، تصریح کرد: جامعه جراحان گوش و حلق و بینی در آمریکا و انگلستان حتی پیش از انتشار نتایج این مطالعات، بر اساس گزارش های فردی این اخطار را داده بودند که اگر در فردی حس بویایی کاهش یافته است، باید ایزوله شود و اینک با این مطالعه نخستین شواهد رسمی برای این سفارش به دست آمد.
دلایل اختلال حس بویایی در افراد مبتلا
عضو هیات علمی پژوهشگاه دانش های بنیادی با اشاره به اثرات بیماری کووید-۱۹ بر روی حس بویایی، اشاره کرد: هم اکنون مطالعاتی در حال انجام می باشد تا مشخص شود که این ویروس بر روی کدام یک از انواع سلول های موجود در بافت بینی (اپیتلیوم بویایی) موثر است تا بتوان مکانیزم از دست دادن حس بویایی را مشخص کرد.
وی با اعلان اینکه در خیلی از بیماری های تنفسی ویروسی از دست رفتن حس بویایی مطالعه شده بود و این از دست رفتن بویایی معمولا گذرا است، افزود: ولی در مورد کووید-۱۹ و یا سایر بیماری های در رابطه با خانواده ویروس کرونا این اطلاعات وجود نداشت و این نخستین بار است که با شواهد کمی اعلام گردید که این نوع ویروس می تواند بر روی حس بویایی موثر باشد.
تالهی، با اعلان اینکه این مطالعه در پژوهش مشترکی میان پژوهشگاه دانش های بنیادی، بیمارستان مسیح دانشوری و با همکاری پروفسور "ریچارد داتی"، مدیر مرکز مطالعات بویایی و چشایی دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا اجرایی شد، اضافه کرد: نتایج این مطالعات در چارچوب مقاله ای در ژورنال انجمن بین المللی آلرژی و راینولوژی (International Forum of Allergy & Rhinology) در ۱۷ آوریل ۲۰۲۰ انتشار یافته است.
جزئیات مطالعات در بیمارستان مسیح دانشوری
دکتر محمدرضا هاشمیان، رئیس بخش مراقبت های ویژه بیمارستان مسیح دانشوری و از فعالان درمان بیماری کرونا هم در گفتگو با ایسنا با اعلان اینکه این مطالعات حاصل پژوهش مشترک بوده است، اضافه کرد: با توجه به این که خیلی از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ گرفتار اختلالات بویایی می شوند، تصمیم گرفته شد که بر مبنای تست های مورد استفاده در دانشگاه پنسیلوانیا نسبت به بررسی وضعیت بویایی بیماران مبتلا اقدام نماییم.
وی با اعلان اینکه در این مطالعات ۶۰ بیمار مورد آزمون قرار گرفتند، اظهار داشت: بیماران مبتلا به ویروس کرونا را از لحاظ کلینیکی به ۳ طبقه "خفیف"، "متوسط" و "پیشرفته" تقسیم بندی کردیم. دسته شدید بیمارانی هستند که در بخش ICU و بیماران خفیف بیمارانی هستند که در بخش عمومی بستری می شوند و بیماران متوسط در صورت احتیاج به بخش ICU منتقل خواهند شد. کاهش بویایی در هر سه دسته کلینیکی بیماران دیده شد و هیچ یک از متغیرهای دیگر نظیر سن، جنسیت و بیماری زمینه ای هم تفاوتی در شدت اختلال حس بویایی ایجاد نمی کرد.
هاشمیان افزود: در این مطالعات بیماران مبتلا با تست بویایی مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج قابل توجهی به دست آمد؛ چون که بر خلاف آنچه که تصور می شد که تنها معدودی از بیماران مبتلا به کووید-۱۹، مشکلات بویایی دارند، مشخص شد که ۹۸ درصد از بیماران تایید شده تحت آزمون (۵۹ نفر) گرفتار اختلالات بویایی از سطح خفیف تا گسترده بودند.
این محقق با تاکید بر اینکه بیماران مورد آزمون به صورت قطعی مبتلا به ویروس کرونا بودند، افزود: این مطالعات نشان داد که از دست رفتن بویایی یکی از علائم شایع در این بیماری است.
وی با تاکید بر اینکه در هیچ کدام از دسته های مبتلایان به ویروس کرونا از لحاظ سطح کاهش حس بویایی تفاوت مفهوم داری وجود نداشت و همه آنها به صورت یکسان گرفتار کاهش و یا از دست دادن حس بویایی بودند، تصریح کرد: برای پاسخ به این پرسش که آیا این بیماران پس از بهبودی، حس بویایی خویش را به دست خواهند آورد یا خیر، مطالعات دیگری داریم تا بررسی نماییم چند درصد این افراد مجدد حس بویایی خویش را به دست می آورند و این روند چقدر طول می کشد.
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره