آجاک - acak آینده پژوهی
مروری بر نتایج یك پژوهش علمی نشان داد

راهكارهایی برای تعیین اصالت و سلامت مواد غذایی

راهكارهایی برای تعیین اصالت و سلامت مواد غذایی

آجاك: تولید مواد غذایی برای آحاد مردم، یكی از مهم ترین كارهایی است كه به صورت دائمی در گوشه و كنار جهان انجام می شود اما نكته بااهمیت دیگری كه در كنار این فعالیت، بایستی مورد توجه قرار گیرد، اصالت سنجی این گونه خوراكی ها است. پژوهشگران كشور راهكارهای مهم دراین باره را مورد بررسی قرار داده اند.


به گزارش آجاك به نقل از ایسنا، اصالت سنجی مواد غذایی، فرایندی است كه توضیحات برچسب روی ماده غذایی را مورد بررسی و تطابق قرار می دهد. این پروسه شامل خاستگاه (گونه ها، ناحیه جغرافیایی یا ژنتیكی)، روش تولید (سنتی، ارگانیك، روش های تجاری خارج از محدوده) یا فناوری های فرآوری (پرتودهی، انجماد، گرمایش و ریزموج) هستند. بیان كیفیت در محصولات غذایی با ارزش بالا خیلی مهم و مورد توجه است، برای اینكه این محصولات اغلب هدف تقلب قرار می گیرند.
به بیان متخصصان و برمبنای تعریف، اصطلاح اصالت سنجی در كنترل مواد غذایی به تأیید تمام الزامات مربوط به شرح محصول قانونی یا تشخیص اظهارات تقلبی باتوجه به نكات زیر اطلاق می شود: ۱) جایگزینی با مواد ارزان تر اما مشابه، ۲) استفاده از مواد تقلبی یا فرایندهای غیرقانونی و ۳) خاستگاه مواد غذایی. امروزه به سبب جهانی شدن بازارهای مواد غذایی و درنتیجه افزایش تنوع و دسترسی محصولات غذایی كشورهای مختلف، مصرف كنندگان بطور فزاینده ای مشتاق اطلاع از خاستگاه جغرافیایی و نحوه تولید محصولات غذایی هستند و بر این اساس، روش های تضمین كیفیت و تعیین اصالت مواد غذایی ازنقطه نظر تجاری و قانونی از اهمیت بالایی برخوردار می باشند.
در این رابطه، محققانی از پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، پژوهشی را انجام داده اند كه در آن اصالت سنجی و تشخیص تقلب در مواد غذایی با استفاده از تكنیك های موسوم به انگشت نگاری بررسی شده اند.
در این پژوهش مروری، انواع فنون انگشت نگاری مورداستفاده در شناسایی و تشخیص تقلب برمبنای آنالیز اثرانگشت مواد غذایی موردبررسی قرار گرفته اند و به مزایا و معایب هر یك از فنون پرداخته شده است.
برمبنای یافته های این تحقیق، فنون انگشت نگاری شامل انگشت نگاری كروماتوگرافی، انگشت نگاری الكتروفورز، انگشت نگاری طیف سنجی و انگشت نگاری سنسورهای الكترونیكی هستند و هم اكنون از میان این فنون، روش های كروماتوگرافی مایع (LC)، كروماتوگرافی گازی (GC)، طیف سنجی های مادون قرمز نزدیك (NIR) و مادون قرمز متوسط (MIR)، رامان (Raman)، تصویربرداری ابر طیفی (HSI) و رزونانس مغناطیسی هسته (NMR) بعنوان ابزارهای تحلیلی مرسوم موجود هستند و برای جلوگیری از تقلب مواد غذایی به كار گرفته می شوند.
محمد ابونجمی، دانشیار و پژوهشگر گروه مهندسی فنی كشاورزی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران و دیگر همكارش در این تحقیق می گویند: «فنون NIR، MIR و Raman و هم چنین فنون انگشت نگاری حسگر-مبنا شامل بینی الكترونیكی (E-Nose)، زبان الكترونیكی (E-Tongue) و چشم الكترونیكی (E-Eye)، دارای مزایای بسیار مهمی از قبیل آنالیز سریع، پیشرفته و غیر-مخرب با هزینه های پایین هستند. انگشت نگاری مواد غذایی در تركیب با ابزارهای شیمی سنجی یك تكنیك باارزش برای تشخیص تقلب و كنترل مواد غذایی به شمار می آید».
آنها می افزایند: «در دو دهه گذشته، خیلی از فنون تحلیلی برای شناسایی و پروفایلینگ استفاده شده اند كه هم اكنون حساس تر قابل اعتماد در و سریع تر هستند. همین طور این فنون برای كسب نتایج دقیق تر، به صورت تركیبی استفاده می شوند. علاوه بر این امكان استفاده از تركیب كامپیوتر ها با فنون تحلیلی برای ذخیره نتایج در پایگاه های داده وجود دارد».
ابونجمی و همكارش تاكید دارند كه «از میان روندهای تحلیلی، فنون انگشت نگاری طیف سنجی تنها فنونی هستند كه می توانند خاستگاه مواد غذایی را ردیابی كنند».
این نتایج كه می توانند برای بهبود وضعیت تولید و ارزیابی مواد غذایی به شیوه های مطمئن، راهكارهای مفیدی را عرضه كنند، در فصل نامه بهداشت مواد غذایی وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انتشار یافته اند.



1399/01/20
22:47:09
5.0 /5
2968
تگها: الكترونیك , پژوهش , فناوری , كامپیوتر
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
آجاک : آینده پژوهی