آجاک - acak آینده پژوهی
در یك پژوهش داخلی بررسی شد

استراتژی مصون سازی ایالات متحده در قبال چین

استراتژی مصون سازی ایالات متحده در قبال چین

آجاک: آجاک: پژوهشگران کشور در یک مطالعه پژوهشی که در زمینه سیاست بین الملل انجام داده اند، سیاست ایالات متحده نسبت به کشور چین را در قالب استراتژی مصون سازی مورد بررسی و تعمیق قرار داده اند.


به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، تاریخ روابط بین الملل گویای این واقعیت است که ظهور قدرت های بزرگ بدون شک تأثیرات عمیقی بر ساختار نظام بین الملل داشته است. از این منظر ظهور چین در آسیا از اواخر ۱۹۹۰ با سازوکار رشد اقتصادی و به تبع آن تقویت قدرت نظامی، منجر به افزایش و تثبیت جایگاه این کشور در منطقه شد. نقطه مقابل تأثیر ظهور چین در آسیا، واکنش ایالات متحده به عنوان هژمون حاکم است که با بیش از نیم قرن تسلط در آسیا بوسیله ائتلاف های نظامی و تعهدات اقتصادی، امنیتی و سیاسی موقعیت رهبری خودرا در آسیا تضمین کرده است. درحقیقت از دید واشنگتن، پکن در پی هژمونی منطقه ای در کوتاه مدت و درنهایت برتری جهانی در بلندمدت است که بطور بالقوه می تواند موقعیت آمریکا را تهدید کند.
بنا بر نظر متخصصان، افزایش قدرت پکن، ادراک تهدید واشنگتن را نسبت به چین افزایش داده و سبب بی اعتمادی و ایجاد معمای امنیتی در روابط دو کشور شده است. درچنین شرایطی سیاست گذاران واشنگتن باتوجه به سیاست های رقابت آمیز پکن در منطقه و کاهش شکاف قدرت دو کشور که در نتیجه افزایش قدرت پکن در منطقه رخ داده است، به اتخاذ سیاست مهار قدرت روبه رشد پکن متمایل شده اند. از طرف دیگر سیاست مداران آمریکا، باتوجه به یکپارچگی عمیق سیستم بین المللی و افزایش وابستگی متقابل اقتصادی دو کشور، جلوگیری از انزوای کامل پکن و تقابل در مقابل آنرا دنبال می کنند. بر این اساس ایالات متحده بمنظور مدیریت تعاملات منطقه ای که مشخصه آن رقابت هدفمند و همکاری در محیطی است که جهانی سازی و وابستگی متقابل را ضروری و رویارویی و تقابل را کم رنگ می کند، در کوشش برای مدیریت توأمان همکاری و رقابت هستند.
در این رابطه، یک پژوهش توسط پژوهشگران دانشگاه اصفهان و دانشگاه آزاد این شهر انجام شده است که در آن سیاست ایالات متحده نسبت به چین در قالب استراتژی مصون سازی مورد بررسی قرار گرفته است.
فرضیه این پژوهش، آن بوده است که واشنگتن به سبب نگرانی از نتایج غیرقابل پیش بینی رقابت با چین که ممکنست به منازعه نظامی دو کشور منجر شود، اهتمام کرده طیفی از استراتژی مصون سازی (مثبت تا منفی) را متناسب با ارزیابی این کشور از تأثیر خیزش چین بر هژمونی آمریکا در دستور کار قرار دهد تا ضمن مهار چین از رویارویی مستقیم با این کشور پیشگیری کند.
یافته های این پژوهش نشان می دهند که ایالات متحده در برخورد با رقبا، استراتژی های متنوعی را بصورت هوشمند و متناسب با شرایط ژئوپلیتیک منطقه و فضای عمومی بین المللی به کار برده است.
نوذر شفیعی، دانشیار و پژوهشگر گروه علوم سیاسی دانشگاه اصفهان و همکارش در این خصوص می گویند: «باتوجه به روابط واشنگتن و پکن در منطقه که چند وجهی و چند لایه است، راهبرد آسیایی امریکا از یک سو مکانیسم های تعامل را در قالب دسترسی به بازارها، امنیت تجارت، آزادی ناوبری، منع گسترش سلاح های هسته ای و مقابله با تروریسم برمبنای منافع متقابل در خود داشته است و از طرف دیگر لایه های رقابت های ژئوپلیتیکی را باتوجه به معمای امنیتی در منطقه یعنی نوسازی ارتش چین، اختلافات دریایی، تایوان، عدم اطمینان از نیات پکن در آینده و موضوع کره شمالی در بر دارد».
آنها می افزایند: «در این راستا آمریکا باتوجه به فرصت ها و تهدیدات در منطقه بعد از جنگ سرد، استراتژی مناسبی را در قالب مصون سازی به عنوان پاسـخی مناسب بـه تـأثیرات افزایش قدرت چین و مدیریت رقابت ها ضمن پرهیز از تقابل با پکن در دستور کار قرار داده است. از این منظر امریکا امیدوار است استراتژی مصون سازی به واشنگتن امکان دهد تا ضمن ارتباط متقابل اقتصادی با چین، عدم اطمینان و نگرانی های امنیتی فزاینده در مقابل پکن را برای جلوگیری از تبدیل شدن به رقابت ژئوپلیتیکی در قالب بازدارندگی مدیریت کند و چین را بیشتر به سیستم بین المللی، هنجارها و نهادهای موجود پیوند دهد و بوسیله تعامل دوجانبه و چندجانبه، منافع و ارزش های بین المللی را تقویت کند».
برمبنای اطلاعات ارائه شده در این تحقیق، امریکا همین طور در صدد است که باتوجه به چندگانه و رقابتی بودن منافع در آسیا و هزینه های بالای اقتصادی-سیاسی موازنه سخت پکن، چین را از یک دشمن بالقوه به دشمن بالفعل تبدیل کند و باتوجه به بافتار منطقه در قالب کاهش شکاف در قدرت نسبی در آسیا و به تبع آن افزایش میزان معمای امنیتی در منطقه، طیف متنوعی از مصون سازی را به کار گیرد.
به اعتقاد شفیعی و همکارش، «یافته های این مقاله نشان می دهند که استراتژی مصون سازی امریکا تحت تأثیر دو مؤلفه قرار دارد: یکی شکاف در قدرت ملی و دیگری میزان معمای امنیتی در روابط دو کشور. این دو مؤلفه سبب شده اند شاهد طیفی از استراتژی های مصون سازی باشیم که از مصون سازی مثبت در دوره کلینتون تا مصون سازی منفی در دوره ترامپ را در برمی گیرند».
این یافته های پژوهشی را فصل نامه «سیاست جهانی» وابسته به دانشگاه گیلان و انجمن ایرانی روابط بین الملل منتشر نموده است.




منبع:

1401/11/22
14:07:55
0.0 /5
440
تگها: آینده , پژوهش , سیستم
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
آجاک : آینده پژوهی