لاریجانی:
پرتاب ماهواره خیام با روسیه، شروع همکاریهای گسترده تر است
به گزارش آجاک، مدیر پژوهشگاه دانش های بنیادی در مورد همکاری ایران و روسیه در پرتاب ماهواره خیام اظهار داشت: این کار، مفید و شروع همکاریهای وسیع تری با این کشور است.
هوافضا به عنوان فناوری که امروزه در زندگی مردم اهمیت بسیاری یافته و دستاوردهای آن به شکل ملموسی استفاده می شود، در سال ۲۰۲۰ اقتصاد ۴۲۴ میلیارد دلاری را به خود اختصاص داد و نسبت به یک دهه قبل ۷۰ درصد رشد کرد. ساخت و پرتاب ماهواره به عنوان بخش مهمی از اقتصاد این صنعت و ۷۰ درصد از آنرا به خود اختصاص می دهد.
ایران نیز از اواسط دهه ۷۰ خورشیدی فعالیت تحقیقاتی دراین زمینه را شروع کرد و با ساخت و پرتاب ماهواره های مختلفی ادامه داد. این تلاش ها بتازگی به پرتاب ماهواره خیام منجر گردید. ماهواره خیام یک ماهواره سنجش از دور است که فرامین مربوط به کنترل و بهره برداری از آن، از روز اول و بلافاصله بعد از پرتاب توسط کارشناسان ایرانی مستقر در پایگاه های فضایی متعلق به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در خاک جمهوری اسلامی ایران انجام و صادر خواهد شد.
مرکز کنترل عملیات ماهواره، ارسال فرامین و ایستگاه های گرفتن داده های ماهواره ای ماهواره خیام تنها در خاک جمهوری اسلامی ایران و تحت مدیریت سازمان فضایی ایران است و مهندسان و محققان ایرانی در آن مستقر هستند. ارسال فرامین و دریافت اطلاعات از این ماهواره تماما طبق الگوریتم رمزنگاری شده ای که قبلا توسط پژوهشگران سازمان فضایی در آن تعبیه شده انجام شده و در این پروسه هیچ کشور دیگری امکان دسترسی به اطلاعات آنرا نداشته و برخی شایعات منتشره درباب استفاده از تصاویر این ماهواره برای مقاصد نظامی سایر کشورها حقیقت ندارد. ماهواره خیام به وزن ۱۰۰ کیلوگرم در ساعت ۱۰ و ۲۰ دقیقه سه شنبه (۱۸ مرداد) از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان با ماهواره بر سایوز پرتاب شد و در مدار ۵۰۰ کیلومتری آرام گرفت.
محمدجواد لاریجانی در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، گفت: کشور روسیه در زمینه های مختلف علوم و فنون جزو کشورهای بسیار پیشرفته دنیا همچون در علوم و فنون در رابطه با صنعت فضایی، برخی حوزه های علوم پایه فیزیک، ریاضیات، در رشته نانو، نجوم و محاسبات کوانتومی است.
وی افزود: پرتاب ماهواره خیام، شروع همکاری بسیار برجسته ای است که حوزه های بیشتری از علوم و فنون روی این همکاری باز و شروع مبارکی است. دانشمندان ما هم می توانند بهره ببرند و بهره گیرند.
مدیر پژوهشگاه دانش های بنیادی در مورد انتقادات از پرتاب ماهواره از روی سکوی بایکونور در قزاقستان نیز اظهار داشت: کسانی که انتقاد می کنند، افراد مسلطی نیستند و نمی دانند که پرتاب ماهواره به فضا، ردیابی و و رهگیری آن از روی ایستگاه زمینی مانند مسافرت با هواپیما نیست که آسان باشد.
لاریجانی اشاره کرد: از بدو پرتاب و پس از آن، مسائل فنی زیادی وجود دارد و این کار (همکاری کشورها در پرتاب ماهواره) نیز بسیار رایج است. حتی کشورهای بزرگ دنیا از ماهواره برهای کشورهای دیگر استفاده می نمایند.
وی گفت: همکاری ما با دولت روسیه چه در حوزه ماهواره بری، چه ساخت ماهواره، چه ایستگاه های ردیابی و رهگیری زمینی و چه تحلیل داده ها بسیار مفید می باشد. هم ما توانایی هایی داریم و هم می توانیم توانایی های وسیع تری پیدا نماییم. منتقدان به این امور کاملا واقف نیستند.