خطاب محققان به باكتری های دندانی:
زرشک!
به گزارش آجاک در یک پژوهش پرارزش داخلی، محققان موفق شده اند روشی طبیعی و مؤثر را برای کنترل باکتری های دهان و دندان یافته و آنرا به خوبی مورد آزمایش قرار دهند. در این پژوهش از عصاره گیاه دارویی زرشک بدین منظور استفاده شده است.
به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، عامل اصلی ایجاد بیماری های لثه و دندان، میکروارگانیسم ها مخصوصاً باکتری ها و محصولات جانبی آنها هستند. درمان کانال ریشه اقدامی است که جهت کاهش حداکثری این عوامل پاتولوژیک انجام می شود. در واقع هدف اصلی درمان ریشه جلوگیری از ایجاد یا از بین رفتن بیماری هایی نظیر پریودنتیت اپیکال با تمرکز بر حذف کلونی های میکروبی از سیستم کانال ریشه و پیشگیری از ورود میکروارگانیسم های جدید است و موفقیت درمان بسته به این است که دندان پزشک تا چه حد به این اهداف نزدیک شود. بااین وجود برخی میکروارگانیسم ها وجود دارند که مقاومت بالایی را در این خصوص نشان می دهند.
به قول متخصصان، برخی میکروارگانیسم ها نظیر باکتری های گرم مثبت و همینطور بعضی قارچ ها امکان دارد بعد از آماده سازی شیمیایی- مکانیکی سیستم کانال ریشه هم زنده مانده و عفونت های داخل ریشه ای مقاوم ایجاد کنند، مانند باکتری انتروکوکوس فکالیس که نقشی اساسی در عفونت های ثانویه بعد از درمان ریشه دندان دارد. گاهی تنها گونه باکتری در کانال ریشه دندان های دارای ضایعه پایدار، همین باکتری است، چونکه می تواند به حفره های عاجی نفوذ کرده و برای مدت طولانی در کانال ریشه درمان شده زنده بماند و با شرایط مختلف غذایی سازگاری یابد. بنابراین یافتن راهی مناسب برای کنترل این باکتری، نقش مهمی در بهبود وضعیت دندان ها دارد.
برای رسیدن به این منظور، یک تیم پژوهشی سه نفره از دانشگاه علوم پزشکی همدان مطالعه ای را انجام داده اند که در آن از عصاره آبی گیاه دارویی زرشک برای پیشگیری از تشکیل بیوفیلم میکروبی توسط باکتری فوق استفاده شده است.
در این تحقیق از عصاره پوست و ریشه زرشک استفاده شده و بر روی کشت باکتری انتروکوکوس فکالیس مورد استفاده قرار گرفت. سپس وضعیت کنترلی این عصاره ها بر باکتری فوق با استفاده از روش های آزمایشگاهی سنجیده شد.
نتایج این بررسی ها نشان داد که عصاره ریشه و پوسته زرشک را میتوان به خوبی و بشکلی مؤثر برای استریل کردن کانال های دندانی، استفاده و آنرا بعنوان جایگزین مناسبی برای هیپوکلریت تلقی نمود.
دراین باره، شهریار شهریاری، دانشیار و پژوهشگر گروه اندودانتیکس دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان و همکارانش می گویند: «ما مشاهده کردیم که بعد از اضافه کردن عصاره پوسته و ریشه زرشک در زمان های ۴۸ ساعت، کلیه غلظت های ریشه و پوسته، مهار رشدی مناسبی را ضد باکتری انتروکوکوس فکالیس داشتند. بااین وجود استفاده از غلظت های ۳۰ و ۵۰ درصد کارکرد بهتری داشته و سبب می شود که بیوفیلمی تشکیل نشود».
ضمناً این یافته ها نشان دادند که تفاوت قابل ملاحظه ای بین اثرگذاری عصاره ریشه و پوسته زرشک وجود ندارد و هر دو به یک میزان بر روی عدم تشکیل و از بین بردن بیوفیلم ها مؤثر هستند.
شهریاری و همکارانش می گویند: «حضور باکتری ا. فکالیس از مهم ترین عوامل رایج در عدم موفقیت درمان کانال ریشه است. این امر به علت خصوصیت ذاتی آن در تشکیل اجتماعات بیوفیلم و همینطور استفاده طولانی مدت یا کوتاه مدت از داروهای آنتی بیوتیک است».
طبق اطلاعات عرضه شده در این تحقیق، بیوفیلم ها از راه ممانعت از فاگوسیتوز یا بیگانه خواری سلول های ایمنی بدن، شناسایی آنتی بادی و تماس ترکیبات ضد باکتری، مانع از بین رفتن باکتری ها می شوند.
بر طبق این پژوهش، زرشک حاوی سیتریک اسید و مالئیک اسید است و بنابراین دارای اثرات ضدالتهابی است و در فرم ژل حتی برای گلودرد هم مفید می باشد. آب میوه تازه آن هم به استقامت لثه ها کمک می نماید و اگر همراه با مسواک زدن باشد در کاهش التهاب لثه مؤثر است.
گفتنی است این یافته های پژوهشی که روشی مناسب و طبیعی را برای کنترل باکتری های دهان و دندان پیشنهاد می دهند، در مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد انتشار یافته اند.
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)
تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره