فناوران به چالش تولید روکش پلیمری قرص ماشین ظرفشویی دعوت شدند
برنامه چالش های فناوری و نوآوری شبکه تبادل فناوری نانو، از فناوران برای ارائه طرح در چالش ساخت فیلمهای پلیمری محلول در آب سرد جهت استفاده در پوشش قرص ماشین ظرفشویی دعوت کرد.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، امروزه قرص های ماشین ظرفشویی برای شست وشوی ظروف، کاربردی بیشتر از پیش داشته و مصرف آن روز به روز در حال افزایش می باشد.
به منظور نگهداری مواد شوینده به صورت قرص از روکش های پلیمری محلول در آب استفاده می شود، یکی از پلیمرهای پرکاربرد بعنوان روکش این قرص ها، پلی وینیل الکل است که در این مورد خاص، باید قابلیت انحلال در آب در دمای ۵ را داشته باشد تا مواد درون آن آزاد شده و بتوانند در آب حل شوند.
پلی وینیل الکل، پودری سفید رنگ، شفاف، بی بو و بی مزه است که کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف دارد و بعنوان یک پلیمر سنتزی با خاصیت عالی برای تشکیل فیلم، امولسیفایر و با خواص چسبندگی برجسته شناخته می شود.
هدف این چالش، بومی سازی و تولید داخلی روکش قرص های ماشین ظرفشویی است که می تواند از جنس PVA یا هر نوع پلیمر دیگری دارای خواص مورد نظر و مذکور باشد.
امروزه، سالانه صدها میلیون تن پلیمر مصنوعی ساخته شده و به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. خصوصیت های کاربردی پلیمرها به ساختار زنجیره مولکولی بلند آنها یا به عبارتی به اندازه درشت مولکول های موجود در پلیمر بستگی دارد. خصوصیت بارز پلیمر که آنرا از دیگر مولکول های کوچک متمایز می کند، جرم مولکولی آن (گرم بر مول یا کیلوگرم بر مول) است. در پلیمرها بر خلاف سایر مولکول های کوچک، محاسبه جرم مولکولی دقیق امکان پذیر نیست.
پلیمرها از مهم ترین محصولات پایه نفتی هستند و تمرکز رشد صنعت نفت بر این ترکیبات و مشتقات آن بنا شده است. یکی از دسته های مهم پلیمرها پلی وینیل الکل ها هستند که از پایه اتیلن ساخته می شوند و قابلیت انحلال در آب دارند.
یکی از پلیمرهای پرکاربرد در صنایع، پلی وینیل الکل است که در این مورد خاص، برای پوشش قرص های ماشین لباسشویی و ظرفشویی مورد استفاده قرار می گیرد و باید قابلیت انحلال در آب در دمای پنج را داشته باشد. شرکتی که این فیلمهای محلول در آب را به منظور استفاده بعنوان پوشش قرص تولید می کند، مونوسول نام دارد که سالانه حدود ۲۵۰ میلیون دلار از این محصول را به فروش رسانده و حدود ۹۰ درصد بازار را شامل می شود.
در واقع گلوگاه اصلی در این چالش در دو مرحله تهیه و سنتز پلی وینیل الکل یا مشتقات آن، تهیه نمونه فیلم محلول در آب سرد است.
درصورت تولید فیلم پلی وینیل الکل و با عنایت به نبود نمونه داخلی ماده اولیه و وارداتی بودن آن، تمرکز چالش روی تولید فیلم پلی وینیل الکلی از پودر وارداتی آن است که فیلم نهایی باید شرایط انحلال در دمای ۵ و هم چسبی و مقاومت در مقابل تنش های وارده بین ۳۰ تا ۵۰ مگاپاسکال را احراز کند.
در مرحله اول، شرکت کنندگان باید حداکثر تا ۲۵ آذر ماه، طرح مفهومی خویش را در چارچوبی که در اختیار آنها قرار گرفته است، مدون و سپس از راه سامانه به صورت آنلاین ثبت کنند.
در آخر مرحله اول طرح های دریافتی در کمیته داوران ارزیابی شده و در نهایت، شرکت کنندگان برتر (اعم از فرد یا گروه) برای ساخت نمونه آزمایشگاهی طرح خود وارد مرحله دوم چالش خواهند شد. برگزیدگان مرحله نخست، چهار ماه فرصت خواهند داشت تا ضمن تکمیل مستندات فنی و اقتصادی طرح خود، یک «نمونه آزمایشگاهی» مطابق با طرح اولیه خویش را طی مرحله دوم ارائه نمایند.
در آخر مرحله دوم برای انتخاب طرح برتر، مستندات فنی و اقتصادی و هم نمونه آزمایشگاهی عرضه شده از جانب هر شرکت کننده توسط هیات داوران ارزیابی و برنده نهایی معرفی می شود.
جوایز مرحله اول شامل تضمین بازار بعد از تجاری سازی محصول و ۳ میلیاردریال حمایت برای توسعه محصول است؛ در مرحله دوم ۱۵۰ میلیون ریال جایزه نقدی برای تیم اول، ۱۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی برای تیم دوم و ۱۶۰ میلیون ریال گرنت آزمایشگاهی و تولید نمونه محصول خواهد بود.