آجاک - acak آینده پژوهی
در یك مطالعه 15 ساله عنوان شد

افزایش ریسک مبتلاشدن به دیابت در زنان با هر حاملگی

افزایش ریسک مبتلاشدن به دیابت در زنان با هر حاملگی

یک مطالعه پانزده ساله بر روی بیش از 2500 زن ایرانی نشان داد که افزایش تعداد حاملگی و تعداد موالید زنده، خطر مبتلاشدن به دیابت نوع دو را در زنان می افزاید.



به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، بارداری؛ بعنوان یکی از مهم ترین رویدادهای زندگی زنان، تغییرات قابل توجهی در وزن، افزایش قند خون، مقاومت به انسولین و اختلال در میزان چربی خون به وجود می آورد. بااینکه این تغییرات فیزیولوژیکی هم برای مادر و هم برای جنین مفید هستند؛ اما ممکنست بر خطر دیابت و سایر بیماریهای قلبی متابولیک در زندگی آینده تأثیر بگذارند.

مطالعات گذشته در بین زنان کشورهای غربی و آسیای شرقی، این فرضیه را مطرح کرده که با افزایش تعداد حاملگی و تعداد موالید زنده، ریسک مبتلاشدن به دیابت، در بین مادران افزایش می یابد. بیشتر این مساله به افزایش وزن متعاقب حاملگی و همین طور افزایش مقاومت به انسولین به ویژه در حاملگی های همراه با دیابت بارداری، نسبت داده شده بود.

با این حال؛ این مساله بطور کامل معین نیست و در کشورهای خاورمیانه که بار بیماری دیابت نوع دو در آن بالاست، بررسی نشده است. بنا بر این پژوهشگران پژوهشکده علوم غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با انجام یک مطالعه، ارتباط تعداد حاملگی و موالید زنده را با احتمال مبتلاشدن به دیابت بررسی کردند.

برای انجام این مطالعه از داده های به دست آمده از مطالعه قند و لیپید تهران استفاده شده است. مطالعه قند و لیپید تهران یک مطالعه کوهورت در حال انجام می باشد که در جمعیت عمومی ساکن منطقه ۱۳ تهران انجام شده. این مطالعه در ابتدا با هدف ارزیابی شیوع و بروز بیماریهای غیرواگیر و عوامل خطر آنها طراحی شد. پیش گیری از بیماریهای غیرواگیر با پیشبرد سبک زندگی سالم تر، یکی دیگر از اهداف مطالعه قند و لیپید است. مرحله اول در بهمن ماه ۱۳۷۷ تا تیرماه ۱۳۸۰ انجام شد و پیگیری آن تا شش مرحله (سال ۱۳۹۷) ادامه پیدا کرده است.

این مطالعه بر روی دو هزار و ۵۵۲ زن ۳۰ تا ۶۵ ساله تهرانی انجام شده بود. این زنان در سالهای ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۰ انتخاب شده و بیش از ۱۵ سال پیگیری شده بودند. در این بررسی مشاهده شدکه با افزایش تعداد حاملگی و موالید زنده، ریسک مبتلاشدن به دیابت افزایش می یابد.

در مدت زمان ۱۵.۴ ساله این تحقیق؛ از بین بیش از دو هزار زن بررسی شده، ۵۵۷ مورد دیابت نوع دو رخ داده است. بعد از تعدیل سایر عوامل خطر بالقوه برای دیابت نوع دو و عوامل تولیدمثل، مشخص شد که هر حاملگی بیشتر، موجب افزایش ریسک ۹ درصدی برای دیابت نوع دو می شود. علاوه بر این؛ زنان با سه و بیشتر از چهار زایمان، در مقایسه با زنان با یک زایمان؛ به ترتیب احتمال خطر ۱.۷۳ و ۲.۲۳ برابر بیشتری داشتند.

در این مطالعه پس از در نظر گرفتن اثر وزن مادران، قدرت این رابطه کاهش محسوسی پیدا کرد؛ ولی هنوز در حد معنادار باقی ماند. همین طور با وارد کردن تغییرات وزن در طول مدت پیگیری به مدلها، هنوز هم سیگنال افزایش خطر مبتلاشدن به دیابت با افزایش تعداد حاملگی مشاهده شد.

بررسی های این مطالعه حاکی از آن بود که تعداد حاملگی و تعداد موالید زنده بیشتر، بعد از تعدیل عوامل خطر بالقوه دیابت نوع دو، عوامل تولید مثل، فاکتورهای چاقی، و نسبت تری گلیسیرید و کلسترول HDL، می تواند با افزایش ریسک مبتلاشدن به دیابت نوع ارتباط داشته باشد. همین طور حتی بعد از تعدیل بیشتر برای تغییر شاخص توده بدنی؛ خطر احتمالی همچنان بالاتر بود.

پژوهشگران این مطالعه می گویند که افزایش وزن پس از بارداری، می تواند نقش کلیدی در تعداد حاملگی و تعداد موالید زنده و بروز دیابت نوع دو داشته باشد و مدیریت وزن باید پس از زایمان بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
این پژوهشگران با وجود تایید این نکته که افزایش وزن پس از بارداری، یک دلیل عمده برای افزایش خطر دیابت است و باید مورد توجه جدی سیاست گذاران سلامت قرار گیرد، معتقدند؛ سایر دلیلهای احتمالی نیز باید در نظر گرفته شوند و سفارش می کنند نقش بالقوه عوامل روانی- اجتماعی-اقتصادی نیز باید در مطالعات آتی بررسی شود.

در انجام این مطالعه؛ سید سعید موذنی، ریحانه هیزمی آرانی، سمانه عسگری، فریدون عزیزی و فرزاد حدائق پژوهشگران پژوهشکده علوم غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با یکدیگر مشارکت داشتند.

نتایج به دست آمده از این تحقیق، آبان ماه سال جاری ( ۲۹ اکتبر ۲۰۲۱) بصورت مقاله علمی با عنوان «ارتباط تعداد حاملگی و تعداد موالید زنده با بروز دیابت نوع دو در میان زنان: پیگیری بیش از ۱۵ سال در مطالعه لیپید و گلوکز تهران» در نشریه «BMC Women's Health» انتشار یافته و بوسیله لینک زیر قابل دسترسی است:
The association of parity/live birth number with incident type 2 diabetes among women: over 15 years of follow-up in The Tehran Lipid and Glucose Study




1400/08/23
09:47:15
0.0 /5
622
تگها: آینده , پزشكی , پژوهش , طراحی
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
آجاک : آینده پژوهی