مداخلات اقتضایی اصلی ترین راهکار مدیریت پاندمی کرونا
به گزارش آجاک عضو مدعو فرهنگستان علوم پزشکی اظهار داشت: برپایه مطالعات جدید مداخلات اقتضایی- نقطه ای (دخالت های بهنگام) راهکار موثر کنترل پاندمی کرونا است که میتوان آنرا بومی سازی و اجرا کرد.
پس از گذر از دوران اولیه پاندمی کرونا در کشور، احتیاج به سیاستگذاری و برنامه ریزی هوشمند برپایه مطالعه دقیق چالش ها، موانع، محدودیت ها و ظرفیت ها احساس شد که این موضوعات سرآغاز انجام مطالعه ای در این حوزه شده است.
در این راستا راهکارهای مداخلات کنترل این بیماری که در مقالات برتر و گزارشات سازمان های بین الملل و اتحادیه های منطقه ای در چارچوب سناریوهای مختلف محتمل ارائه شده بود، مطالعه و تجزیه و تحلیل و برپایه آن راهکاری جامع مداخلات مناسب ارائه شده است.
در این زمینه مطالعه ای با مبحث چالش ها و محدودیت های مدیریت کووید-۱۹ به همراه مرور شواهد و تأثیر انواع مداخلات دردنیا ازجمله ایران انجام شده است، تیم پژوهشگر ضمن مرور نظرات علمی مدیریت و کنترل پاندمی کرونا در جهان و بررسی شواهد موجود از انواع مداخلات حکومتی، فردی و رفتاری و همینطور آنالیز نتایج توفیقات و شکست های کشورهای مختلف همچون ایران، راهکاری را ارائه داده اند.
این مطالعه با هدف تعیین وسعت، محدوده مداخلات، ارزش انجام و هزینه و فایده آنها انجام شده و مبتنی بر شناخت رفتار ویروس و طبیعت سینوسی حرکت پاندمی است که منجر به طراحی مدل کنترل اقتضایی - نقطه ای شده است.
دکتر حمید بهلولی عضو مدعو فرهنگستان علوم پزشکی که پارسال ۳۵ مقاله در مدیریت کووید-۱۹ برای آگاهی سیاست گذاران حوزه عمومی و نظام سلامت کشور منتشر نموده است روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه داشگاه و آموزش ایرنا تصریح کرد که این مدل به برنامه ریزان نشان داده است که در هر نقطه از حرکت سینوسی بیماری کووید ۱۹ چه مداخله ای باید انجام دهند، به عبارتی چه زمانی قرنطینه را اجرا و چه زمانی آنرا قطع کنند یا چه زمانی واکسن با حجم انبوه و با چه تمهیداتی تزریق کنند.
وی اظهارداشت: در این مقاله تلاش شده، تأثیر مداخلات متفاوت در کنترل و مهار کووید-۱۹ در کشورهای مختلف بررسی شود و نگاهی هم به احتمالات آینده دارد و همینطور تلاش کرده نگاهی چند بعدی را به سیاست گذاران و مدیران نظام سلامت منتقل کند.
استاد مدعو سیاست گذاری عمومی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران اضافه کرد: در این بررسی مدل نوینی را پیشنهاد کرده ایم که مسیر همه گیری ها را پیشبینی می کند و به ارزیابی تاثیر استراتژی های مختلف برای مهار گسترش عفونت همچون مداخلات حکومتی شامل قرنطینه و محدودیت تردد و مداخلات غیر دارویی رفتاری چون شستن دست ها، فاصله گذاری اجتماعی، ماسک زدن و همینطور استراتژی های جداسازی (مدیریت زمان، تست و ردیابی تماس) و مداخلات دارویی و درمانی، می پردازد.
بهلولی خاطرنشان کرد: اگر این مداخلات به صورت جدی، منظم و در زمان و محل مناسب اجرا شود، میتوان امیدوار بود که تعداد مبتلا شدن و مرگ و میر به صورت قابل ملاحظه ای محدود شود و دامنه و طول موج های بعدی کاهش قابل ملاحظه ای یابد.
وی اظهار داشت: با عنایت به هوشمندی ویروس کرونا، جهش های مکرر آن و رفت و برگشت موج های بیماری، سیاست گذاری، برنامه ریزی و اجرا، مدیریت و کنترل این پاندمی نیازمند مداخلات بسیار هوشمند، همبسته و حساب شده است.
بهلولی با یادآوری این که نمی توان چنین پدیده ای را با سیاست های هیجانی و فی البداهه مدیریت کرد، تصریح کرد: ایجاد هماهنگی های بین بخشی، مشارکت های مردمی سازماندهی شده و انسجام اجتماعی و در عین حال استفاده از کنترل کننده های بیرونی و ضمانت اجرای قانون چون پلیس در موفقیت این مداخلات نقش مهمی بازی می کنند.
واکسیناسیون، موثرترین اقدام برای کنترل بیماری کرونا است
وی با اشاره به اینکه کنترل بیماری کرونا، مستلزم اجرای استراتژی ها و سیاست های هوشمندانه است، اظهار داشت: در شرایط فعلی واکسیناسیون (مبتنی بر نظام واکسیناسیون منظم و هوشمند) موثرترین اقدام برای کنترل بیماری است.
این محقق خاطرنشان کرد: باید بدانیم واکسیناسیون به پیش نیازها و پس زمینه ها متنوعی نیاز دارد و باید در قالب یک سیستم جامع و همراه با مداخلات لازم صورت گیرد.
وی تصریح کرد: دنیا به وضوح دریافته است که مداخلات غیردارویی مانند شستن مرتب دست ها، ماسک زدن، حفظ فاصله فیزیکی و کاهش تردد حداقل تا یک سال پس از واکسیناسیون کامل جمعیت هدف (حداقل ۷۵ درصد آنان) باید اجرا شود.
استاد مدعو سیاستگذاری عمومی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران بیان داشت: مداخلات حکمرانی شامل (مداخلات پشتیبانی، اقتصادی و امنیتی) و همینطور مداخلات استراتژیک بهداشتی چون مدیریت زمان (قرنطینه، لاک دان، زمان درست مداخله تشخیصی، دارویی)، انجام تست کرونا و رهگیری و جداسازی موارد مشکوک و درمان اثربخش و مورد نیاز مطابق پروتکلهای علمی باید مورد توجه قرار گیرد. تفاوت در عملکرد کشورها هم ناشی از ترکیب این مداخلات مختلف در به کارگیری درست و بموقع آنها بوده است.
بهلولی اضافه کرد: در ۲ ساله گذشته بروز بیماری کووید-۱۹ که نوعی از خانواده ویروس کرونا بوده، باعث صدمه های جانی، مالی و اجتماعی بسیاری در دنیا شده و متاسفانه کشور ما همچون کشورهای پرخسارت بوده است.
وی که طراحی ساختار نوین وزارت بهداشت و ساختار دبیرخانه شورایعالی سلامت کشور به همراه تدریس دوره های پیشرفته سیاستگذاری عمومی را در کارنامه خود دارد، اضافه کرد: پاندمی کووید-۱۹ در سرتاسر جهان به صورت موج های سینوسی پیشرونده و با سویه های مختلف و در بعضی نقاط با مرگ و میر بالا درحال گسترش بوده و خیلی از دولت ها را با رفت و برگشت خود و جهش های ژنتیکی ویروس گرفتار اغتشاش کرده است.
عضو مدعو فرهنگستان علوم پزشکی افزود: این ویروس، سیستم های بهداشتی درمانی را به شدت تحت فشار قرار داده و همینطور سبب ایجاد اختلالات اجتماعی و صدمه های اقتصادی قابل توجهی شده است.
بهلولی افزود: در ابتدای این پدیده دنیا غافلگیر شده بود، اما طی چند ماه اول کشورهایی که توانستند یک استراژی نظام مند، منظم و یاد گیرنده ایجاد کنند و نقشه راه کنترل و مدیریت ویروس کرونا را ترسیم و مبتنی بر دانش و قاطعیت، تصمیمات سریع و باکیفیت و مبتنی بر شواهد واقعی اتخاذ کنند بروز بیماری و خیلی از عواقب شکننده آنرا محدود کردند و کشورهایی که فاقد این سیستم یادگیرنده هوشمند بودند مبتنی بر تجربه و خطا حرکت کردند و صدمه های زیادی دیدند.
وی اضافه کرد: تلاش کرده ایم با این طراحی در کنار طراحی قرارگاه کلان مناطق مدیریت و کنترل کرونا و زیپ های امنیت سلامت منطقه ای و پلیس کرونا که در دست بررسی توسط مراجع ذی ربط است چنین سیستم هوشمندی را طراحی نماییم. امیدواریم اجرای آن کمتر گرفتار تنش های اجرای سیاست شود که از معضلات کشورهای درحال توسعه در اجرای طرح های سیاستی است.