آجاک - acak آینده پژوهی
پژوهشگران بررسی كردند

ذهن آگاهی و زنان مبتلا به سندروم قبل از قاعدگی

ذهن آگاهی و زنان مبتلا به سندروم قبل از قاعدگی

آجاك: شیوع زیاد سندروم قبل از قاعدگی در جامعه و تاثیرات آن بر روی كاركرد فردی و اجتماعی مبتلایان با عنایت به نقش مهم فردی و اجتماعی زنان در جامعه مورد اهمیت است.


به گزارش آجاك به نقل از ایسنا، ذهن آگاهی نوید تازه ای در تبیین رویكرد درمان شناختی رفتاری است. در روان شناسی بالینی حضور ذهن آگاهی به مدلول توجه به لحظه حال، به شیوه غیر قضاوتی و متمركز بر هدف است. ذهن آگاهی كیفیتی از هشیاری است كه انسان باید در تمام ساعات شبانه روز در هر موقعیتی كه هست اهتمام كند به آن برسد. ذهن آگاهی را باید بعنوان مشاهده فاقد قضاوت نسبت به جریان در حال پیشرفت درونی و بیرونی محرك ها و بروز آنها دانست. قضاوت نكردن، ذهن آگاهی را پرورش می دهد.
در پژوهشی كه درباب "اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر شادمانی درونی و رفتار غیر تكانشی در زنان مبتلا به سندروم قبل از قاعدگی" توسط تیم پژوهشگران متشكل از فاطمه خالقی (دانشجوی دوره دكترای روانشناسی عمومی)، پرویز عسگری (دانشیار گروه روانشناسی ) و علیرضا حیدری (دانشیار گروه روانشناسی) انجام شده، آمده است: « مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به سبب ایجاد نظارت فراشناختی، بر افزایش شادمانی درونی و كاهش رفتار غیر تكانشی در زنان مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی موثر بوده است.
بعنوان مثال وقتی داریم ظرف می شوریم با تمام حوصله و صبر این كار را انجام دهیم و همه دل و توجه خودرا به ظرف شستن معطوف نماییم و وقتی كاری انجام می دهیم همه هوش و حواسمان به آن كار باشد در حقیقت درونِ حالت ذهن آگاهی هستیم. مشاهده رویدادهای منفی درونی، بدون هیچ گونه قضاوتی درباره آنها یا برانگیختگی فیزیولوژی موجب بروز آرامش می شود. ذهن آگاهی مشاهده محرك های درونی و بیرونی همان گونه كه اتفاق می افتد بدون هیچگونه قضاوت و پیش داوری است.»
در این پژوهش كه با جامعه آماری بازگشت كننده گان زن متقاضی درمان اختلال قبل از قاعدگی به بیمارستان های شهرستان ملایر انجام شده، آمده است: « ذهن آگاهی مهارتی است كه به افراد اجازه می دهد كه در زمان حال، حوادث را كمتر از آن میزان كه ناراحت كننده است، دریافت نمایند. وقتی اشخاص نسبت به زمان حال آگاه می شوند دیگر توجه خودرا روی گذشته یا آینده معطوف نمی كنند.
ذهن آگاهی مستلزم یادگیری فراشناختی و راهبردهای رفتاری جدید برای متمركز شدن روی توجه، جلوگیری از نشخوارهای فكری و گرایش به پاسخ های نگران كننده است و همین طور موجب گسترش افكار جدید و كاهش هیجانات ناخوشایند می شود. سندرم قبل از قاعدگی را می توان به صورت عود دوره ای تلفیقی از تغییرات آزار دهنده فیزیكی، روانی یا رفتاری كه با فعالیت های خانوادگی، اجتماعی یا شغلی فرد تداخل می كنند، تعریف كرد.»
پژوهشگران می گویند: « حدودا یك درصد از زنان در سنین باروری با چنان شدتی مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی هستند كه موجب تهدید روابط شغلی و بین فردی بیمار می شود. شایع ترین سن ابتلای زنان به این سندرم، 25 الی 45 سالگی است. علایم آن شامل: ولع برای خوردن، سردرد، تحریك پذیری عصبی، بی خوابی و حملات گریه، كمردرد، درد قسمت تحتانی شكم، افزایش موقت وزن به میزان 1 الی 3 كیلوگرم، ورم دست ها و پاها، تكرار ادرار و كاهش حجم ادرار در هر بار ادرار كردن، اختلال هماهنگی بین حركات بدن، صرع و تنش، غش كردن (به دلیل افت قند خون و فشار خون)، خواب آلودگی و بی حالی، گرفتكی عضلات پا، عدم تمركز حواس، كاهش میل جنسی، تاری دید، یبوست و گاهی اسهال، نفخ شكم، سینوزیت، خلق ناپایدار، موی خشك و گاهی روغنی، پوست خشك، سردی دست ها و پاها، خستگی فیزیكی و فكری، سردرد میگرنی، عصبانیت ناگهانی، احساس ناكامی، رنگ پریدگی، تیرگی زیر چشم ها، افسردگی شدید و گاهی سرخوشی های بی مورد و شادمانی بیمارگونه است كه در این میان سه شكایت اصلی زنان زودرنجی، كمردرد و درد عضلانی و ورم است.
زنان مبتلا، در این دوره بیشتر از دیگر مواقع از حضور در محل كار خودداری می كنند و نیازمند بستری شدن در بیمارستان هستند، گاهی مصدوم می شوند و ناراحتی های روانی پیدا می كنند و حتی مبادرت به خودكشی می كنند. زنان می توانند با كنترل كردن نشانه های سندروم قبل از قاعدگی از بروز خیلی از زیان ها در زندگی خود جلوگیری نمایند و كارایی خودرا بالا برند.»
یافته ها نشان می دهند: « یكی از عواملی كه افراد در رویارویی با رویدادهای دشوار در مقابل افتادن در گرداب بی تفاوتی، ناامیدی و افسردگی مقاوم می سازد شادمانی است. افراد شادكام كسانی هستند كه در پردازش اطلاعات سوگیری دارند، یعنی اطلاعات را به شكلی پردازش و تفسیر می كنند كه به خوشی آنها می انجامد. افراد با شادكامی بالا به طورعمده ای هیجانات مثبت خودرا تجربه می كنند و از حوادث و وقایع پیرامون خود ارزیابی مثبتی دارند، درحالیكه افراد با احساس شادكامی پایین حوادث و موقعیت های زندگی شان را نامطلوبی ارزیابی می كنند و بیشتر هیجانات منفی نظیر اضطراب، افسردگی و خشم را تجربه می كنند.»
نتایج این پژوهش نشان می دهد: « آموزش ذهن آگاهی یا هشیاری حضور بر افزایش میان شادمانی درونی زنان مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی موثر بوده است. ذهن آگاهی فرد را به ایجاد رابطه اساسا متفاوت با تجربه احساس های درونی و حوادث بیرونی، بوسیله ایجاد آگاهی لحظه به لحظه و جهت گیری رفتاری مبتنی بر مسئولیت عاقلانه بجای واكنش پذیری اتوماتیك، قادر می سازد. شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با متمركز كردن پروسه توجه سبب جلوگیری از عوامل ایجاد كننده خلق منفی، گرایش به پاسخ های نگران كننده و رشد دیدگاه جدید و شكل گیری افكار و هیجان های خوشایند منجر می شود.
تمرینات ذهن آگاهی می تواند به تغییر در الگوهای فكری یا تغییر در نگرش در مورد افكار فرد منجر شود همین طور این تمرینات اساسا در كاهش نشخوار فكری موثر است و این كاهش به نوبه خود، موجب كاهش محتوای شناختی ناسازگار و نشانه های عاطفی، خصوصاً نشاط های اضطرابی، افسردگی و نگرش ناكارآمد می شود.»
این پژوهش در ویژه نامه یكم مجله دانشكده پزشكی علوم پزشكی مشهد انتشار یافته است.




منبع:

1398/09/07
13:06:36
5.0 /5
3642
تگها: آینده , پزشكی , پژوهش , تجربه
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۵
آجاک : آینده پژوهی